Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesus – karismatisk och föraktad lantis

"Den okände Jesus", vetenskapligt befriad från religiösa filter, eller fiktionen om den föraktade människosonen från Nasaret.

I två aktuella böcker närmar sig forskare och författare på helt olika sätt den historiska personen Jesus.

Annons

Den som läser julevangeliet kan göra det med vetskap om att kejsar Augustus skattskrivning av allt att döma är påhittad, enbart omnämnd just där.

Även berättelsen om hur den tolvårige Jesus, under ett pilgrimsbesök i Jerusalem, försvinner från sin familj och hittas först tre dagar senare självklart hemmastadd hos de lärda i templet, verkar vara en legend. Enligt den aktuella bibelforskningen tycks berättelsen vara inskriven i Lukasevangeliet mest för att i efterhand påvisa att Jesus redan tidigt var en ovanlig begåvning.

Just där tar författaren Lennart Hagerfors vid i sin roman "Människosonen" som handlar om de år i Jesu liv som är helt tomma i evangelierna.

– Det är nästan halva hans liv. Ingen kan anklaga mig för att ljuga för jag har hittat på allt, säger Lennart Hagerfors som låter den chockade och nydöpte Jeshua återberätta sitt liv från tempelupplevelsen i Jerusalem fram till dopet. Som åhörare har han Maria Magdalena.

– Han trodde att han skulle bli Johannes Döparens lärjunge. Nu har han fått veta att han är Messias och blir först helt stum.

Lennart Hagerfors syfte var att ge Jesus, eller Jeshua som han kallar honom, en levd erfarenhet som kan ligga till grund för den lära som denne senare ska föra ut till sina anhängare.

– Min Jesus begår också svåra synder. Min tanke var att det är först när man känner sig som mest förtappad som man riktigt förstår nåden.

De två bibelforskarna Cecilia Wassén och Tobias Hägerland, docenter i Nya testamentets exegetik (textuttolkning) vid Uppsala respektive Lunds universitet, har i stället vetenskapligt silat fram historiska fakta och rimliga antaganden ur de förkunnande evangelierna.

De vill göra Jesus fri från religiösa filter, bland annat för att slå hål på myter och missförstånd. Men de försöker också ge en rättvis bild av den tid och det samhälle som han verkade i och därigenom visa varför Jesus, sina fredliga budskap till trots, lätt uppfattades som farlig i den tid då romarna gärna dödade både profeterna och deras anhängare. "Den okände Jesus. Berättelsen om en profet som misslyckades" heter deras populärvetenskapligt skrivna och helt färska bok.

– Många tror att Jesus syfte var att grunda en ny religion, men han verkade som en jude bland andra judar, och det är en judisk rörelse som växer fram runt honom, det dröjer länge innan det blir något annat, säger Cecilia Wassén.

Vem var då personen Jesus? En lantis som gått i lära hos asketen Johannes Döparen och som förmodligen inte kunde läsa. En karismatisk ledare vars anhängare kom från de folkliga lagren och inte från eliten i Jerusalem.

I "Den okände Jesus" finns knappast något stöd för den militante och våldsbenägne judiske rebell som den amerikanske religionshistorikern Reza Aslan lyfte fram för ett par år sedan i sin uppmärksammade bok "Upprorsmakaren".

Däremot menar även Celia Wassén och Tobias Hägerland att Jesus var en av flera judiska profeter, vars främsta syfte var att förbereda människorna för Guds rike på jorden genom att få dem att leva efter Guds lagar redan nu. Ingen av hans dåtida efterföljare, inte ens han själv, verkar ha trott att han skulle förnedras och dö på korset.

Jesus betraktades i stället som en "apokalyptisk profet", vilket i ordets ursprungliga grekiska betydelse inbegriper inte bara undergång utan också en upptäckt, en räddning för de rättrogna.

Wassén och Hägerland konstaterar även att Jesus i sin samtid inte ansågs vara mer betydelsefull än att de flesta historiker från den tiden kunde förbigå honom med tystnad.

– Vi menar ju att det är ställt utom allt rimligt tvivel att han funnits, men också att evangeliernas bild av hur känd han var är kraftigt överdriven. Han uppfattades nog som en i raden av många profeter, som det inte gick så bra för. Det är först när man märker att den här rörelsen kring honom lever vidare och omtolkas, det är då som man börjar intressera sig för vem han verkligen var, säger Tobias Hägerland.

Fakta: Jesus

Född: Troligen år 6 före vår tideräkning. Enligt aposteln och missionären Paulus var han avlad av mänsklig sperma. Paulus skrev sina brev till de första kristna församlingarna på 50-talet. Han hade träffat Jesus bror Jakob och lärjungen Petrus i Jerusalem, dock inte Jesus själv. Paulus var övertygad om att Jesus skulle återkomma redan under hans livstid.

Död: Sannolikt i början av 30-talet.

Familj: Josef, Maria. Äldst i syskonskaran. Enligt Markusevangeliet hade Jesus fyra bröder, Jakob, Joses, Judas och Simon samt minst två systrar.

Uppvuxen: I Nasaret.

Omskriven: I evangelierna men också kort av den judiske historikern Josefus på 90-talet. Han skrev dock mer om Johannes Döparen.

Lärjungar: En större grupp, vars innersta krets utgjordes av tolv män som blev ombedda att lämna jobb och familj. Även kvinnor fanns med i Jesus följe, däribland Maria från Magdala (tidigare kallad Maria Magdalena). Möjligen var Jesus stränga förbud mot omgifte ett sätt att upprätthålla moralen i hans följe.

Kvinnor: Jesus levde i celibat, men det var inget han krävde av dem som följde honom. Däremot skulle de vara villiga att lämna allt för kungarikets skull. Nya Testamentet innehåller inga misogyna uttalande från Jesus. Sådana finns däremot i äldre ickejudiska och judiska texter.

Källa: "Den okände Jesus"

Fakta: Fler Jesusböcker

"Evangeliet enligt Jesus Kristus". Roman av José Saramago som ger sin bild av Jesu liv. Romanen av den portugisiske Nobelpristagaren blev hårt kritiserade av katolikerna och lär ha varit en anledning till att Saramago flyttade från Portugal till Lanzarote.

"Ökenbrevet". Roman av Göran Tunström där Jesus berättar om sin barndom och sitt liv.

"Om Jesus". Jonas Gardells har läst både Bibel och bilbelforskningen för att sedan ge sin bild av Jesus.

Annons