Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joakim Rönnbäck: Europa måste ryta ifrån

Nedmonteringen av demokratin i Polen och Ungern oroar.

Annons

EU-samarbetet vänds upp och ner när medlemsländer som Polen och Ungern blir allt mer auktoritära.

Under förra veckan inledde EU-kommissionen en process som kan ställa den ungerska regeringen inför EU-domstolen. Nu hotar kommissionen även den polska regeringen med samma behandling.

I Ungerns fall gäller kritiken bland annat en ny lag som tvingar organisationer i civilsamhället att redovisa utländska finansiärer. Idén känns igen från Ryssland, där demokratiarbete sedan 2012 har försvårats med liknande metoder. Ungerns premiärminister Viktor Orbán var länge en förespråkare av liberal demokrati och medborgerliga rättigheter. I dag söker han i stället inspiration från ryska högerpolitiker och talar om den liberala demokratins avveckling. I Polen ser nu rättsväsendet i sin tur ut att politiseras efter ungerskt mönster.

Detta ingår i en större demokratisk tillbakagång i regionen där Turkiet och Ryssland har gått längst. Dessa länder befann sig för några år sedan ungefär där EU-medlemmen Ungern är i dag sett till internationella demokratijämförelser. Ungern är i sin tur en inspirationskälla för de som ännu inte har gått lika långt.

Hoten mot demokratin i EU:s nyare medlemsländer är hela unionens angelägenhet. Utvecklingen riskerar att sprida sig om inget görs och inspirerar i dag nationalistmiljöer i allt från Slovakien till Frankrike och Sverige.

Den amerikanska journalisten Anne Applebaum skrev nyligen att Rysslands aggressiva utrikespolitik och auktoritära utveckling hade behövt bromsas tidigare (The Washington Post 30/6). Detta måste bli en läxa i förhållandet till politiker som Viktor Orbán.Det är därför viktigt att hålla Ungern och Polen vid de friheter länderna har åtagit sig att upprätthålla när de ingick i EU-samarbetet. Om de två ländernas inte rullar tillbaka reformerna måste resten av EU agera med indragna rösträtter och färre medel från EU-budgeten.

Europasamarbetet är byggt för rättstatlighet, medborgerliga friheter och förbud mot ekonomisk diskriminering. Därför hotar den demokratiska tillbakagången inte bara enskilda länder utan också medborgarna i de länder de har ingått i en union med. Demokratihoten i Ungern och Polen är hela EU:s angelägenhet. Europa måste ryta ifrån.

Annons