Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbsugna slängs ut

Skulle vilja ha svar på hur LAS-dagar fungerar i Fagersta kommun. Om du har gått till exempel en utbildning om barn och fritid i tre år och gärna vill jobba inom det du är utbildad för verkar det bara fungera i cirka ett år. Sedan blir du utlasad och får inte söka jobb inom detta yrke på tre år i kommunen! Är detta sant?

Tjejer och killar som då inte kan söka jobb/vikariat inom barnomsorgen i Fagersta kommun får söka sig till annan ort som då kan leda till flytt och mindre skatteintäkter.

Det mest anmärkningsvärda är att det är tydligen svårt att få tag på vikarier och att man nu har släppt på bestämmelserna om att det ska vara utbildad personal som tar hand om barnen. Så nu kan jag och alla andra hoppa in och vikariera runt om i Fagerstas förskolor, men inte de som är utbildade och kan sin sak. Vad är tanken med detta?

En förklaring kan vara att Fagersta kommun som jag trodde skulle integrera sina invånare och få in dem i arbete vill ha billig arbetskraft och väntar på nästa kull som kommer ut till sommaren och som behöver ett jobb.

Men de ungdomarna vet tyvärr inte hur utnyttjade de blir. De lägger ner mycket tid och ork för att visa att de duger till och hoppas på anställning, men är sedan inte är värda vatten för det de gjort.

Finns det något vettigt svar på detta?

Undrande skattebetalare

Ungdomarna är vår framtid, men inte för Fagersta kommun som borde vara rädda om dem. Sorgligt!

SVAR DIREKT: Skolverket genomförde 2011 en tillsyn inom förskoleavdelningen, kritik framfördes om att förskolorna har för få förskollärare anställda. En handlingsplan med tänkta åtgärder för att öka antalet förskollärare upprättades och skickades till Skolverket.

I den reviderade läroplanen för förskolan anges tydligt att förskolläraren har det pedagogiska ansvaret. Detta innebär att förskollärare måste finnas i verksamheten.

Förskoleavdelningen har målsättningen att på varje förskoleavdelning ska finnas två förskollärare och en barnskötare. För att uppnå denna målsättning saknas i dagsläget cirka tio förskollärare.

Utifrån ovan nämnda krav från Skolverket, den reviderade läroplanen samt förskoleavdelningens målsättning är en av åtgärderna att i dagsläget inte anställa någon annan personalkategori än förskollärare.

Detta innebär att en vikarie inom verksamheten inte i dagsläget erbjuds arbete mer än 350 arbetade dagar. Förskoleavdelningen har redan vid första kontakten med vikarier informerat om detta.

Under det senaste halvåret har förskoleavdelningen annonserat efter och anställt barnskötare inom verksamheten.

En ytterligare åtgärd är att förskoleavdelningen utbildar sina egna förskollärare i verksamheten till handledare för att erbjuda förskolestuderande praktik i sin utbildning. En åtgärd som förhoppningsvis kommer att leda till att dessa personer söker arbete i Fagersta kommun.

Förskoleavdelningen har ingen tanke på att sluta anställa barnskötare efter att krav och målsättning uppfyllts.

Jeanette Behrens

Avdelningschef Förskoleavdelningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel