Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Johanna Axfeldt siktar mot allsvenskan 

Johanna Axfeldts tränare har sagt att man bara är välkommen i laget om man satsar mot allsvenskan. Inte Johanna emot. Hennes mål är klart: Det ska bli allsvenskt spel inom några år.

Att ta beslut som gynnar karriären har aldrig varit något problem för 17-åriga norbergaren Johanna Axfeldt.

Redan efter första terminen i åttan bytte hon lag till Avesta AIK från moderklubben Norbergs BK. Inte så långt senare började hon även i skolan i Avesta.När sedan KIF Örebro:s F19-lag ville värva ner Johanna från dåvarande laget Gustafs GoIF inför den här säsongen visste hon att det var ett steg i rätt riktning. Trots sina 16 år tog hon beslutet att flytta dit och börja ett helt nytt liv.

Allt för fotbollen.

– Det är ensamt att bo ensam. Tidigare pendlade jag till Avesta hemifrån. I Norberg har jag ju alltid haft mamma och pappa i huset. Så självklart är det en omställning.

Men Johannas mål är högt satt, och därför var möjligen flytten nödvändig för den framtida fotbollskarriären.

Och inte minst utvecklas hon som spelare i nya laget.

– Min tränare Omid Sulefani har sagt att han inte vill ha någon i laget som inte vill till allsvenskan (till KIF Örebros A-lag, reds anm). Han är väldigt engagerad i träningen och säger upp sig från sitt jobb när det är säsong. Vilken ungdomstränare gör det, liksom? Vi har åtta pass i veckan, men jag upplever inte att det är för mycket på något sätt.

Och det är inte bara Johannas tränare engagerar sig. Föräldrarna i Kärrgruvan har stöttat henne hela karriären och mamman Camilla har bara missat ett fåtal matcher genom åren.

– Utan henne skulle jag inte vara här, säger Johanna.

Johanna har i alla lag hon har spelat i varit en av de mest framstående spelarna. Från sin position på mittfältet är hon bra på att titta upp och läsa spelet offensivt. Det har också blivit hennes styrka i KIF Örebros F19-lag. Hennes tränare verkar tro på hennes kapacitet och under säsongen har hon varit en av tre spelare som flera gånger har fått träna med a-laget.

– Det är stor skillnad mot F19. Men det är självklart kul också, jag måste agera mycket snabbare på planen.

Hur har du klarat dig på träningarna, tycker du?

– Jag hänger faktiskt med i deras tempo och lyckas finta bort någon ibland, säger Johanna och ler.

Att ha ett A-lag som spelar i Sveriges allra högsta serie har sina fördelar när man spelar i ett u-lag. Oftast är a-lagets tränare och tittar på Johannas matcher, och tränarna i de båda lagen har bra kommunikation med varandra. Det bådar gott inför framtiden.

– Just på mittfältet är det hård konkurrens både i F19 och i a-laget. Men det är allsvenskan jag vill till.

När spelar du där i så fall?

– Det beror på hur det går framöver. Men jag hoppas att det går så snabbt som möjligt.