Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johansson med till U17-landslagets största turnering

För första gången ska kullen med svenska hockeyspelare födda år 2000 mäta sig med de bästa i världen – och när de ska göra det finns Fagerstasonen Filip Johansson med i truppen.

Annons
I månadsskiftet får Filip Johansson dra på sig landslagströjan igen.

När Team 17:s förbundskapten Ulf Lundberg i onsdags tog ut sin trupp till World Under-17 Hockey Challenge, som spelas i månadsskiftet oktober-november, fanns Leksandsbacken med bland de 22 namnen.

– Det ska bli skitkul. Man har gått och väntat på om man skulle komma med eller inte, man har funderat lite. Så det är skitkul att få vara med och kul att åka till Kanada, jag har inte varit där tidigare, säger Johansson.

Tidigare har Johansson och landslaget spelat flera matcher mot Finland, och även spelat 4-nationersturneringar där även Ryssland och Tjeckien ingått. Det här blir första gången med motstånd från andra sidan Atlanten, och turneringen är den största under året för Team 17.

– Det här är den riktiga liksom, med fler lag. Det är nästan som ett mini-VM, även om det inte riktigt är ett VM. Det här är den roligaste turneringen under året, så det är kul att få komma med då.

Vet du något om Kanadalagen och USA?

– Jag själv har ingen aning, men man vet ju hur de spelar. Det är mycket fysiskt och mycket driv på kassen, så det är lite annorlunda så. Spelarna vet jag inte så mycket om, men det är klart, Kanada är alltid bra, och USA också.

Hur står sig 00-kullen jämfört med andra länder?

– Som sagt, jag kan inte jämföra med Kanada och USA ännu. Men finnarna har vi varit bättre än, tycker jag i alla fall. Vi har mest vunnit och spelat bättre än dem. Ryssarna har jag bara mött en gång med U16, så det är svårt att säga så mycket, men jag tyckte nästan att vi var det bättre laget där också.

Så här långt har det blivit nio officiella landskamper för Johansson, som har Fagersta AIK som moderklubb. Men han vill inte säga att han börjar bli van vid att bära kronorna på bröstet.

– Nej, så van kan jag inte säga att man blir, men nervositeten släpper ju. Jag var nervös första matchen, men nu för tiden är jag inte nervös även om det är stort varje gång. Nu är det mer stolthet.

När säsongen drog igång för Johansson uppe i Leksand såg han ut att få spela mycket i J18-laget. Men när seriespelet väl drog igång hade han slagit sig in i J20, och där har han blivit kvar.

– Det var inte vad jag förväntade mig direkt när jag började i J18. Sen fick jag börja träna med J20 när de hade någon skada, som det brukar vara. Sen har jag fått träna mer och mer och till slut vara med dem helt och hållet. Får se hur det blir framöver.

Hur har känslan varit i början av säsongen?

– Det känns bra, det gör det. Man kommer in i det mer och mer, i början var det lite ovant. Den största skillnaden är storleken på spelarna. Det gäller att vänja sig och spela smartare, man kan inte bara gå på kraft.

J20 Superelit är en tuff serie, där lagen ofta spelar två eller till och med tre matcher varje helg. Kommande helg ger dock lite efterlängtad vila för Johansson.

– Det är lugnt i helgen nu ändå, vi har bara Mora hemma. Det har varit mycket med tre matcher varje helg innan. Nu har vi fem i rad hemma, det är skönt nu när vi har varit ute och rest mycket.

Annons