Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jorden runt på 60 recept

Balinesisk bananfrukost, amerikanska lobster rolls eller spanska
patatas bravas? En ny kokbok vill ta oss jorden runt på 60
recept.
-Vi vill att folk ska inspireras till att resa genom att läsa om
mat, säger kocken Zvonko Sokcic.

Att resa varje dag skulle bli svårt. Men lagar mat gör vi mest hela tiden. Alltså kan du när som helst få ett smakprov av Barcelona, Thailand eller New York hemma i ditt eget kök. Det menar kocken Zvonko Sokcic, som har gjort mat- och reseboken The Food Traveler, tillsammans med Karl Linde, Miroslav Sokcic och Anders Wennerstrand. För honom är mat och resor en självklar kombination - där den ena typen av upplevelse inspirerar den andra.

-Fråga någon i din bekantskapskrets hur semestern var och du kommer att få svaret: "Jävligt bra, vad vi åt gott". Eller "inte så bra, maten var hemsk". I nio av tio fall.

New York favoriten

Själv har Zvonko Sokcic rest till närmare 70 länder - alltid med mat och vin i fokus. Hans absoluta favoritland när det kommer till att äta gott är USA.

-New York och Kalifornien är mina favoritresmål. Där finns maten, miljön, kulturen och upplevelserna, säger han och tipsar om några restauranger:

-Pearl and Ash i New York är fantastiskt trevlig. Den är inte märkvärdig, det är en enkel kvarterskrog i modernare snitt där man själv bygger sin egen meny. Men maten är fantastisk, och de har en magnifik vinlista också till jättebra priser. I San Francisco sticker två restauranger ut: RN74 och State Bird Provisions.

När han är i Sverige är det framförallt god gatumat han saknar.

-Åker jag till New York kan jag ta en omväg på 40-50 gator bara för att gå till ett ställe som har riktigt bra tacos, eller vietnamesiska mackor, banh mi. Jag saknar riktigt bra gatumat här. Korv med bröd, jovars. Men tunnbrödsrullarna med pulvermos är djävulens påfund. Och jag skulle inte åka över halva stan för att få en riktigt god korv heller, säger Zvonko Sokcic.

Hyfsat nära

I The Food Traveler prisas bland annat bebek betutu, ankan som ingen baliresenär får missa, den enkla trivselmaten från Barcelona, Vietnams överdåd av färskt grönt, New Yorks überklassiker pastrami sandwich och den thailändska biffsalladen. Att äta den här maten är att vilja resa. Men går det verkligen att få till samma smaker hemma?

-Har du själv varit ute och rest kan du få till smakerna hyfsat nära. Men även om du använder de exakta ingredienserna så smakar de lite annorlunda här. En mango kan omöjligt smaka som i Mexiko eller Tobago - vi plockar den inte här solmogen.

Dessutom gör hela upplevelsen sitt för smakerna, menar Zvonko Sokcic.

-Du sitter på en uteservering och dricker ett fantastiskt vin med någon du tycker om. Vinet kan du köpa med dig. Men när du sitter hemma en mulen lördagkväll smakar det inte likadant. Man kan inte ta med samma upplevelse och känsla.

Läs på

Att läsa om mat och att äta den ger ändå reseinspiration, enligt Zvonko Sokcic.

Men vad är då viktigast för att matresan ska bli lyckad?

-Att man verkligen försöker läsa på innan. Vad äter man där som är speciellt, vem lagar de rätterna i dag? Kolla på Google - det är världens bästa verktyg. Den här boken är en hyfsat bra start, den ger också vägledning, säger Zvonko Sokcic.