Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubileumsklättra på Mount Everest

Nästa år är det 60 år sedan människor först lyckades bestiga
Mount Everest. Nu lanseras flera olika jubileumsresor till det
svårforcerade berget.

Den 29 maj 1953 lyckades Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay göra det ingen tidigare lyckats med: bestiga Mount Everest. Det vackra berget ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet och är hela 8 848 meter högt. Nu vill flera olika researrangörer fira bedriften med jubileumsresor dit.

Det brittiska företaget Explore erbjuder till exempel en trekk till Everest basecamp i maj nästa år. Tanken är att vandrarna ska komma fram den 29 maj, samma dag som Hillary och Norgay nådde toppen. Den vandringen blir naturligtvis en barnlek jämfört med att ta sig ända upp, men kommer ändå att vara mycket krävande.

Resa till Basecamp

Även svenska researrangörer vill fira jubileet. Adventure Lovers reser också dit i maj. Förutom resan ingår då en fleecejacka med unikt tryck för 60-årsjubileet och en bok om Mount Everest. Läs mer här.

Även Temaresor har en vandring dit, med Robin Trygg, den yngste klättraren som bestigit berget. Den rundresan inleds i Kathmandu och fortsätter med vandringsetapper av olika svårighetsgrader för att nå Mount Everest basecamp, 5 360 meter över havet. Man kommer också att vandra på högre höjder, bland annat till det berömda Tenbocheklostret. Den resan arrangeras den 23 april.