Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julfest blev ljusglimt för Syrienflyktingar

”Detta var precis vad vi behövde efter kriget”, säger Katia Aidi, en av dem som besökte julfesten i Fagerstahallen på söndagen.

Annons

Människor från bland annat Sverige, Syrien, Somalia, Ukraina och Bulgarien samlades på julfesten i Fagerstahallen, som arrangerades av Rädda Barnen, Fagersta ungdomsråd och Fagersta kommun.

Julfesten bestod av clownunderhållning, tomte, julklappar, fiskdamm och ansiktsmålning.

– Vi är helt överväldigade av alla barn som kommit, det har kommit folk i en jämn ström, säger Anita Lilja Stenholm, ordförande i Rädda Barnen Norra Västmanland.

– Efteråt fick jag höra att en kvinna som bott i Saudiarabien tyckte det var så fantastiskt att se en kvinnlig clown. Hon hade aldrig sett det förut och tyckte det visade på kvinnliga förebilder, säger Ann Hageus, som uppträdde som clown på julfesten.

En av dem som var där var Rania Owaes, från Syrien.

– Det var jättefint, mitt barn lekte med clownen och sjöng, säger hon.

Katia Aidi, också från Syrien, höll med.

– Det var väldigt fint. Det här var precis vad vi behövde efter kriget. Barnen är trötta och nu behöver vi vad som helst som kan få oss att le, säger hon.

Julfesten är ett bra sätt att förena människor, tycker Linnéa Costa Lindgren, ordförande i Fagersta ungdomsråd.

– Fagersta har blivit mer segregerat, och rasism skapas av segregation. Det är viktigt för oss att visa att vi är emot det, och att alla ska känna att de är en del av samhället.