Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julian Assanges advokat: "Jag tror att svenska åtalet läggs ner"

USA förbereder sig på att gripa Wikilileaksgrundaren Julian Assange.
– Det här är en positiv sak för den svenska biten, säger Per E Samuelsson, Assanges advokat, till Sveriges Radio.
Advokaten tror nu att det svenska våldtäktsåtalet kommer att läggas ner.

Annons

Julian Assange .

Wikileaksgrundaren misstänks för en våldtäkt i Sverige och har hela tiden hävdat att han riskerar att lämnas ut till USA. Sedan fem år tillbaks håller han sig gömd på Ecuadors ambassad i London.

Under torsdagen sade USA:s justitieminister Jeff Session på en presskonferens att det var prioriterat att gripa Julian Assange.

– Det är en prioritet. Vi har redan börjat öka våra ansträngningar och så fort det är möjligt, kommer vi att försöka sätta några personer i fängelse, sade han, enligt CNN.

Efter flera år av utredning hölls förra året förhör med Julian Assange inne på Ecuadors ambassad.

– Åklagaren har tidigare sagt att han gömt sig på ambassaden för att slippa komma till Sverige. Nu är det ju bevisat att han har skäl att gömma sig från USA, säger Per E Samuelsson, Assanges svenska advokat, till Sveriges Radio.

Nu tror Julian Assanges advokat att det kan underlätta i det fall som gäller våldtäktsanklagelserna som riktas mot honom i Sverige.

– Det här är en positiv sak för den svenska biten även om det är tråkigt för Julian Assange att få det bekräftat. Det är något vi har sagt under många år och som nu har bekräftats av de ledande myndigheterna i USA, säger han, till Sveriges Radio.,

Enligt Sveriges Radio anser Karin Rosander på Åklagarmyndigheten unte att uttalandet från USA:s Sessions justitieminister har någon betydelse för det svenska rättsfallet.

– Nästa steg är att åklagaren ska ta ställning till vilka ytterliga åtgärder som ska vidtas för att ta åtalet framåt, säger Karin Rosander, till Sveriges Radio.

Strax innan USA:s förra president Barak Obama gick av sin post valde han att korta ned straffet för visselblåsaren Chelsea Manning, som tidigare läckt dokument till Wikileaks. Manning dömdes till 35 års fängelse – men väntas efter sex år i fängeöse släppas fri i maj.

– Du vet att du suttit i fängelse ett tag, när utsikterna till friheten gör dig nervös, skrev Manning på Twitter igår.

Mer läsning:

Visselblåsaren Chelsea Manning benådas av Obama – släpps redan i maj

Annons