Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstök inför Åvestbo julmarknad

Drygt en månad kvar till julafton och julstämningen börjar infinna sig ute i stugorna. Bland annat anordnar Åvestbo byalag i morgon sin omtyckta julmarknad.

Annons
Helene Fahlin, ordförande i föreningen Åvestbo byalag, längtar efter morgondagens julmarknad. ”Det här har blivit en tradition för många. Det är verkligen roligt”, säger hon.

För fjärde året i rad håller föreningen Åvestbo byalag i julmarknaden vid Åvestbogården. I år är det rekord i antalet försäljare.

– Det är riktigt kul. Vi har fått in över femtio personer som vill sälja, säger Helene Fahlin, ordförande i Åvestbo byalag.

Men redan nu är julgransförsäljningen i gång utanför bystugan.

– Den startade vi i måndags och granarna har vi huggit själva. Vi kommer att sälja granarna även på marknaden, men av tidigare års erfarenhet brukar det vara svårsålt just då. Men det finns till de som vill köpa, säger Helene Fahlin.

Inne i bystugan, eller Åvestbogården som den heter, doftar det gott från bland annat hundratals dekorerade pepparkakshjärtan.

– Pepparkakorna brukar gå åt fort.

När FP i onsdags eftermiddag besökte Åvestbogården var det flera medlemmar på plats för att hjälpa till med förberedelserna inför lördagen.

– Vi är ett sammansvetsat gäng och alla bidrar med vad de vill och kan. Redan dagen efter julmarknaden brukar vi sätta oss ner för att sammanställa och förbereda inför nästa marknad. Så det ligger hårt arbete bakom, säger Helene Fahlin.

Hon tror att många lockas till Åvestbo julmarknad för att träffa gamla vänner och bekanta, men även för den mysiga atmosfären.

– Det är blandat med folk som besöker oss. Vissa kanske är ute efter att köpa något av knallarna medan andra gärna bara fikar inne i serveringen. Det finns någonting för alla. Mycket barnfamiljer är det, säger hon.

I serveringen kommer det att finnas gröt, smörgåsar, kaffe och fika till försäljning.

– Så finns det korv och hamburgare ute på gården också, säger Helene Fahlin.

Det utlovas allt från honungsförsäljning och lotteri till träsmide och besök av tomten.

– Javisst kommer tomten hit. Det kanske inte är det roligaste vintervädret, men stämning blir det absolut ändå. Vädret går inte att göra mycket åt.

Vid lunchtid blir det vacker musik framfört av Fagersta spelmanslag i serveringsdelen.

– Tidigare år så har flera besökare kommit till oss innan öppning, så därför tog vi beslutet att öppna redan vid elva i stället för tolv.

Vad är det som lockar med att anordna julmarknad?

– Det är just att behålla bykänslan och det underbara sammanhållningen som blir. Och visst är det mycket att stå i och planera. Många sena kvällar. Men det är så värt det när man ser hur alla trivs och umgås tillsammans, säger Helene Fahlin.

Julmarknader i norra länsdelen

Lördag 21/ 11: Åvestbogården i Åvestbo. Arrangörer Åvestbo byalag.

Lördag 28/11: Byalaget i Baggbron anordnar julmarknad i Baggbro skola i Skinnskatteberg. Försäljning av julgodis, hantverk, besök av tomtemor med mera.

Söndag 29/11: Norbergs julmarknad i samarbete med lokala handlare och företagare. Bland annat kommer det på Abrahamsgården serveras Elsa Andersons klassiska mandelkransar. Intäkterna går till insamling för uppbyggnad av Elsa Andersons konditori. Kommunalrådet Åsa Eriksson inviger julmarknaden med ett tal på torget.

Fagersta–Västanfors hembygdsgård bjuder in till julmarknad på första advent med allt från tipspromenad till försäljning av mejeri- och charkprodukter till godis och hantverk.

IOGT-NTO anordnar julmarknad i Sveasalongen i Västanfors, klockan 14-17. Hembakt julbröd, lotterier, fiskdamm och julklappsutdelning.

Annons