Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Förbjud inte all form av sexköp

Artikel 1 av 1
VLT granskar prostitutionen
Visa alla artiklar

Sexköpsdebatten är allt för svartvit – fler grånyanser behövs

Annons

Myten om olyckliga horan gör mer skada än myten om den lyckliga.

I lagen likställs frivillig sexhandel med prostitution där människor utnyttjas. Alla sexköpare riskerar att straffas, oavsett vem de köper tjänsten av. Men behöver sexhandel alltid innebära att en människa drar orättmätig nytta av en annan?

“Den lyckliga horan finns inte”, säger Anna Runesson, regionskoordinator mot människohandel och prostitution i VLT:s granskning av sexhandeln i Västerås.

Frågan är om de sexsäljare myndighetspersoner kommer i kontakt med är representativa. I ett reportage i tidskriften Ottar problematiserar sexologen och socionomen Suzann Larsdotter den svartvita sexhandelsdebatten. Larsdotter menar att det både finns sexsäljare som utnyttjas och de som inte gör det.

VLT:s reportageserie visar en oacceptabel verksamhet där kvinnor från fattiga delar av världen tas till Sverige för att sälja sex under slavliknande förhållanden. De hotas ofta och har liten möjlighet att styra över sin situation. Sådan sexhandel måste naturligtvis stoppas.

Det finns dock sexsäljare som inte utnyttjas - utan frivilligt har sex mot betalning. Några har det som huvudsaklig inkomst. Andra har vanliga jobb eller studier och säljer sex vid sidan om. Gemensamt är att de sällan kommer till tals.

Pye Jakobsson företräder sexarbetare och är grundare av organisationen Rose Alliance. Hon är irriterad på diskussionen om den lyckliga horan och vill att sexförsäljning jämställs med andra jobb. Alla speciallagstiftningar kring sexindustrin stjälper snarare än hjälper sexarbetarna.

Jakobsson berättar att kundernas rädsla för att lagföras försvårar tjejernas säkerhetsrutiner. Legalisering av sexköp skulle innebära att sexarbetare skyddas av arbetsrätten, så att kvinnor slipper bli exploaterade av hallickar.

Männen som köper sex i Västerås är ofta inte medvetna om att kvinnan bara får en bråkdel av pengarna, att nätverket bakom tar lejonparten. Sexköpare behöver inte per automatik vilja något illa - men i dag finns få möjligheter att säkerställa att sexförsäljning sker frivilligt. Enligt Pye Jakobsson är de flesta svenska män som köper sex “precis som alla andra - de har inga onda avsikter”.

En annan lagstiftning, där viss sexhandel tillåts, kan hjälpa både sexköpare och sexsäljare.

Den svenska sexköpslagen infördes 1999 och är fortfarande omdebatterad. Å ena sidan menar polisen att den underlättar arbetet med att stoppa den typen av prostitution som beskrivs i VLT:s granskning. Å andra sidan anser Amnesty International, i likhet med Pye Jakobsson, att sexköp bör vara lagligt eftersom förbud får negativa konsekvenser för sexsäljare.

Alla är överens om att sexhandel där människor far illa måste stävjas. Samhället måste hjälpa de – främst kvinnor – som inte vill men känner sig tvungna att livnära sig på att sälja sex. Men lösningen är inte att förbjuda all form av sexköp.

Att de flesta av oss varken vill betala för eller ta emot pengar för att utföra en så intim handling som sex ska inte hindra andra från att leva sina liv som de vill.

Myten om den olyckliga horan gör att nyanserna i diskussionen om sexhandel försvinner.

►Läs samtliga artiklar i VLT:s granskning av prostitutionen här .

Annons