Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Hellre samtal än födelsevrål om förlossningsvården

Kriserna på landets förlossningsavdelningar har skapat rubriker i sommar. I helgen arrangerar organisationen Födelsevrålet demonstrationer i femton städer. Eller, som de uttrycker sig: en "arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset".

Annons

Svensk förlossningsvård behöver konstruktiva förslag, inte bara högljudda protester.

Det som hade kunnat vara ett bra initiativ till ett offentligt samtal om förlossningsvården blir till ett inferno av högljudd ilska. Födelsevrålet blandar rimlig kritik med aktivistiska inlägg som spär på gravidas oro i onödan.

Det är exempelvis befogat att bli upprörd när kvinnor som har nära till flera förlossningskliniker tvingas åka tiotals mil eller föda i bilen på grund av platsbrist. Det finns dock inga skäl att argt sprida vidare berättelser om blivande mammor som blivit ombedda att ta sig till Uppsala i stället för Danderyd.

Organisationens många krav hindrar dessutom en konstruktiv diskussion om hur vården bäst kan förbättras. På Födelsevrålets hemsida står "förebyggande arbete" överst på kravlistan. Samtidigt ställs krav på en barnmorska per förlossning, BB i småstäder och trygg akutsjukvård.

Vad är viktigast? Redan i dag instiftas nya pappakurser i landsting där samma barnmorskor som undervisar behövs på förlossningen. "Allt åt alla"-attityden stjälper mer än hjälper situationen i sjukvården.

Vad är viktigast? Redan i dag instiftas nya pappakurser i landsting där samma barnmorskor som undervisar behövs på förlossningen. "Allt åt alla"-attityden stjälper mer än hjälper situationen i sjukvården.

Födelsevrålet protesterade när BB Sollefteå och BB Sophia i Stockholm lades ner på grund av bristande tillgång till relevant läkarkompetens. I glesbygden kan det vara motiverat att kvinnor ibland föder på små enheter, för att undvika bilförlossningar. Exempelvis sker ett par förlossningar av akutläkare i Kiruna varje år, men de flesta hinner till närmaste fullbemannade BB.

Bland barnmorskor och läkare finns olika uppfattningar om hur förlossningsvården bäst organiseras. Den debatten förs med fördel sakligt och sansat - inte genom att skrika att läkare och politiker som vill avveckla små BB:n inte bryr sig om de födande kvinnorna.

Födelsevrålet hävdar ofta att bristen på barnmorskor är en orsak till förlossningskrisen. Sanningen är att Sverige har fler barnmorskor än övriga nordiska länder. Problemet är att dygnet runt-arbete i den tunga förlossningsverksamheten inte lönar sig för den enskilda barnmorskan.

En annan orsak till bristen är att barnmorskor måste utföra uppgifter som inte kräver akademisk kompetens. Medan födande kvinnor avvisas i entrén står barnmorskor och städar rummen mellan förlossningarna. Var är Födelsevrålets krav på vårdbiträden som kan avlasta högskoleutbildad personal?

Medan födande kvinnor avvisas i entrén står barnmorskor och städar rummen mellan förlossningarna. Var är Födelsevrålets krav på vårdbiträden som kan avlasta högskoleutbildad personal?

Antagligen passar inte vårdbiträden in i Födelsevrålets vänsternarrativ. För trots att rörelsen hävdar att de är partipolitiskt obundna har de ofta slagsida åt vänster. Att en artikel ur den socialistiska tidskriften Flamman delas på deras Facebooksida är ingen engångshändelse - bara någon enstaka gång delar Födelsevrålet inlägg av borgerliga opinionsbildare.

Vilket är synd, för Sverige behöver en bättre förlossningsvård. Alltför många blivande föräldrar känner i dag otrygghet inför att välkomna sitt barn till världen. Tyvärr överröstar Födelsevrålets skrik förslag som skulle kunna förbättra situationen.

Annons