Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Ställ vårdchefen vid sjuksängen

Det behövs mer närvarande chefer i offentlig sektor.

Annons

Offentlig sektor styrs av skrivbordsgeneraler med dålig anknytning till kärnverksamheten. Detta skapar en ineffektiv organisation där chefer har låg kännedom om de problem som medarbetarna möter i vardagen, skriver forskaren Louise Bringselius på DN Debatt. Det finns all anledning att lyssna på henne – och få ut cheferna på golvet.

Bringselius, som är docent i företagsekonomi och forskningsledare i statliga Tillitsdelegationen, pekar på att skrivsbordsarbete har blivit status i yrken som bygger på möten med människor. Karriärmässigt belönas poliser, sjuksköterskor och socialsekreterare inte för expertis inom sitt yrkesområde. För att få löneförhöjning gör de i stället bäst i att sätta sig på ett kontor och bli chef på heltid.

Karriärmässigt belönas poliser, sjuksköterskor och socialsekreterare inte för expertis inom sitt yrkesområde. För att få löneförhöjning gör de i stället bäst i att sätta sig på ett kontor och bli chef på heltid.

Tvärtemot vad forskningen rekommenderar innebär en chefstjänst i offentlig sektor att man helt överger sin tidigare yrkesroll. På så vis får chef och medarbetare både olika villkor och skilda syn på verksamheten. Det finns gott om sjuksköterskechefer som trots personalbrist aldrig själva tar ett extrapass, läkare som avstår från att träffa patienterna vars vård de styr över och poliser som på årtionden inte har arbetat i yttre tjänst.

Utvecklingen är inte bara de enskilda chefernas fel. Det finns exempel på chefstjänster som har som uttalade krav att de inte går att kombinera med vanliga yrkesuppgifter. De som är duktiga på det verksamheten ska vara bra på lockas inte till sådana tjänster - i stället blir det medelmåttorna som avancerar.

Fackförbund argumenterar för att deras medlemmar ska bli chefer. Skolan styrs bäst av lärare, och vården av sjuksköterskor eller läkare, heter det. Även om både vården och skolan behöver influenser utifrån finns det en poäng i att chefen ska känna till verksamheten. Men vad vet en sjuksköterska om verkligheten i vården om hon eller han inte har vårdat sjuka på ett halvt yrkesliv?

För att cheferna ska veta vad som händer införs kostsamma kontrollsystem. Det som egentligen ska vara stödfunktioner - administration, ekonomi och personalavdelning - slukar enorma resurser. Ett närvarande chefsskap kan bidra till att skattemedlen dit de gör bästa nytta: i kärnverksamheten.

Det som egentligen ska vara stödfunktioner - administration, ekonomi och personalavdelning - slukar enorma resurser. Ett närvarande chefsskap kan bidra till att skattemedlen dit de gör bästa nytta: i kärnverksamheten.

Ett exempel på skrivbordgeneralernas motsats är bilföretaget Teslas ägare Elon Musk. När ett flertal olyckor inträffade i elbilstillverkarens fabrik reagerade Musk med att själv ställa sig vid det löpande bandet för att reda ut arbetsförhållandena. De delar av offentlig sektor som krisar, exempelvis inom sjukvården och polisen, borde uppmuntra till den inställningen bland sina chefer.

Annons