Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kall vår ger rekordresande

Den kalla våren gör att resorna utomlands går åt rekordsnabbt.
Och det är medelhavet som lockar flest.

Svenskarna längtar desperat efter sol och värme. Åtminstone om man ser till försäljningen av resor, som har varit rekordhög under årets första tre månader. Resia ser en försäljningsökning på 25 procent inför sommaren.

- Vi har haft en stark försäljningsutveckling inom alla våra affärsområden, men framförallt ser vi ett ökat tryck när det gäller charterresorna. Den kalla våren och förra årets dåliga sommar gör att många väljer att solsäkra det här året, säger Bo Jakobsson, försäljningsdirektör på Resia.

Spanien är mest bokat, följt av Turkiet, Grekland, Cypern och Kroatien. Även resebyrån Tickets försäljning har gått upp, med 20 procent. Deras topp tre ser likadan ut.

Euroländer populära

Samma bild ger Fritidsresor. De har ökat sin försäljning med 10 procent jämfört med förra året och varannan sommarresa är nu bokad. En tydlig trend är att resandet till euroländer ökar.

- Den starka kronan drygar ut semesterplånboken på euroresmålen, något som påverkar valet av resmål, säger Fritidsresor Sverigechef Bassam el Mattar.

Hos dem är det Turkiet som ligger i topp för fjärde sommaren i rad, följt av Cypern och Mallorca.

Turkiet är också det land där man får mest sol för pengarna, enligt beräkningar av Resia, som har jämfört relationen pris och soltimmar.

Mest sol för pengarna

1. Turkiet (59 kronor per soltimme)

2. Kroatien (63 kronor per soltimme)

3. Grekland (68 kronor per soltimme)

4. Cypern (81 kronor per soltimme)

5. Mallorca (88 kronor per soltimme)

Jämförelsen är baserad på priser som avser en vecka i juli på mellanklasshotell.