Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kalle i chokladfabriken var svart i ett första utkast - Roald Dahl skulle påvisa rasistisk stereotyp

Annons

Enligt Felicity Dahl, änka efter den brittiske barnboksförfattaren Roald Dahl skulle "Kalle i chokladfabriken" från början handla om en svart pojke. Nu får hennes berättelse stöd av Cathrine Keyser, amerikansk akademiker vid University of South Carolina. I en intervju med New York Times säger Keyser att Kalle inte bara var svart utan att Roald Dahl dessutom lät honom fastna i en chokladform och bli ingjuten i en stel chokladkostym.

– Jag tror att formen...är en metafor för en rasistisk stereotyp. Under det tidiga 1900-talet var marknadsföringen av choklad både i USA och England tätt förbunden med imperialistiska fantasier om att förbinda svart hudfärg med choklad, säger Keyser till NY Times.

Det var Roald Dahls agent som fick honom att ändra Kalles hudfärg till vit. I stället skulle Roald Dahl själv bli anklagad för att konstruera rasistiska stereotyper med sina chokladfabriksarbetare, de pygméliknande Oompa-Loompierna. I senare versioner av boken ändrade Roald Dahl även deras hudfärg till vit.

Roald Dahl 1969 tillsammans med sin första fru Patricia. Arkivbild.

Annons