Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen hårdnar om topposten i NVU

Lagbrott eller inte att byta ordförande? Det har blivit en stridsfråga mellan V samt S och M i Fagersta. I dag tar NVU:s direktion tag i ordförandefrågan.

Annons
Ola Wahlsten (S), till höger och Shiro Biranvand (V), ställs mot varandra.

Vem ska vara ordförande i förbundet som styr gymnasiet och vuxenskolan? Den frågan tar Norra Västmanlands Utbildningsförbunds direktion upp i dag, onsdag.

– Jag tycker det här är mycket tråkigt. Det är en låg maktkamp, säger Shiro Biranvand (V).

Han är sittande ordförande. Men efter maktskiftet i Fagersta har Ola Wahlsten (S) nominerats till posten av Fagerstas fullmäktige.

– Det är konstigt att Shiro Biranvand inte avgår frivilligt, säger Ola Wahlsten.

På initiativ av Fagersta ska ordförandestriden upp i direktionen i dag. Men saken är inte avgjord även om Shiro Biranvand röstas bort som ordförande.

– Skulle direktionen fatta ett sådant beslut – då är det olagligt, säger Biranvand och fortsätter:

– Jag kommer att överklaga med inhibition till förvaltningsrätten. Om domstol meddelar inhibition innebär det att de inte kan avsätta mig även om de fattar det beslutet. Man avvaktar då tills domstolen har fattat sitt eget beslut.

FP har tidigare frågat en jurist på Sveriges kommuner och landsting om möjligheten att avsätta en förbundsordförande under en mandatperiod. Svaret blev att det inte finns laglig grund till det.

S- och M-politikerna i Fagersta hänvisar å sin sida till en regeringsproposition från 2013, som är antagen i riksdagen. Den öppnade möjligheten för fullmäktige att återkalla nämndpresidiers uppdrag om den politiska majoriteten ändras.

– Lagen är inte anpassad efter de här situationerna. Det är aldrig prövat i domstol, säger Ola Wahlsten.

Det är inte alls felaktigt att frågan hamnat på direktionens bord, menar Wahlsten:

– Om fullmäktige i Fagersta nu har beslutat att Shiro ska bytas ut, då kan inte direktionen bara strunta i det. Fagersta är ju den största ägarkommunen. 

Ordföranden i NVU har ett stort inflytande över gymnasiet och vuxenskolan. Det är en av de politiska topposterna i norra Västmanland. Men att ordförandestriden skulle handla om makt förnekar de båda inblandade.

– Jag är ingen maktgalen person som vill sitta på andras mandat. Jag fortsätter bara därför att jag annars skulle bli tvingad bort olagligt. Därför står jag på mig, säger Shiro Biranvand.

– Det är partierna S och M som driver det här, absolut inte jag som person. Jag är inte maktsugen på det sättet, säger Ola Wahlsten.

Ordförandefrågan ska alltså avgöras i direktionen i dag. Men sannolikt kommer frågetecknet kring topposten att leva vidare även efter mötet. Mycket talar för att förvaltningsrätten kopplas in i ordförandestriden.

Läs mer:  Planen för att vända chocksiffrorna

NVU-ordförandens arvode

Ordföranden i Norra Västmanlands Utbildningsförbund har stor ansvar för gymnasiet och vuxenskolan. Ordföranden har uppsikt över förvaltningen, ska lyfta frågor av vikt och främja samverkan mellan förbundet och medlemskommunerna.

Ordföranden ersätts med 60 000 kronor per år (2012). NVU:s direktion består av nio politiker: fyra från Fagersta, tre från Norberg och två från Skinnskatteberg.

Annons