Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan inte få bostad

Adiam Yemane har etableringsersättning men får inte söka bostad i NVK:s bostadsbestånd. Tills vidare får hon bo hos Ulf Engbom. Men ändringar i uthyrningsreglerna är på gång.

Annons
Det finns en ledig lägenhet i NVK:s bostadsbestånd men uthyrningsreglerna sätter stopp för Adiam Yemane. Dessa regler är nu under revidering och avsikten är att ändra dem så att de med etableringsersättning ska kunna söka lägenhet.Foto: Seth Jansson

Under fyra månader har Adiam Yemane fått vara inneboende hos Ulf Engbom. Han har engagerat sig för flyktingarna som bor i Norberg genom att hjälpa till med skjuts och insamling av bland annat inredning.

– Jag vill bo i Norberg. Jag tycker om Norberg. Jag vill jobba med gamla sen, säger Adiam.

Även om det inte varit något problem med att Adiam varit inneboende tycker de båda att det är dags att Adiam får ett eget hem.

I skrivande stund finns en lägenhet i NVK:s bostadsbestånd som blir ledig i maj. Men Adiam som har etableringsersättning får inte söka den.

Fagersta-Posten följde med Adiam till NVK:s kontor i Norberg och beskedet var att etableringsersättning inte ses som en inkomst.

– Jag har skjutsat tre nyanlända som fått bostad i Hallstahammar. Hallstahammars kommun hyr ut till nyanlända som annars skulle kunna bo här. Jag körde en grabb till Stockholm, han hade varit lärare i Eritrea och lärt sig här. Han var så glad, han hade fått jobb som lärare i Stockholm. Vafan det är sådana vi behöver här, säger Ulf Engbom.

NVK har satt i gång ett arbete med att revidera riktlinjerna för uthyrning av bostäder. De som gäller nu antogs 2004 av NVK:s direktion.

I dag anger riktlinjerna att en bostadssökande ska ha någon form av inkomst. Norbergs kommun har haft ett ärende uppe om att be NVK att ändra den formuleringen. Fullmäktige tog beslut att återremittera frågan till kommunstyrelsen.

– I de reglerna som funnits har inte etableringsersättning funnits uppräknad. Kommunen har haft avtal om att ta emot ett visst antal. Vi har haft en regel om att de som socialförvaltningen anvisar har vi en skyldighet att ge förtur åt, säger Harold Nilsson, förbundschef NVK.

För tillfället är revideringen ett arbetsmaterial. Harold Nilsson berättar att ändrade riktlinjerna i uthyrningen som tar med etableringsersättning diskuteras. Samråd med tjänstemän i båda kommuner ska hållas och sedan ska ett förslag till ändring av reglerna presenteras i vår.

I gamla riktlinjerna står det att man ska ha någon form av inkomst, räknas inte etableringsersättning som det?

– Det är klart att det är någon form av inkomst. Det där är en förklarande text till andra uppräknade ersättningar. Till exempel godtas inte borgen eftersom den kan sägas upp med tre månader. En etableringsersättning upphör om man inte följer etableringsplanen man har.

– Tanken är att etableringsersättning ska komma med i revideringen.

Läs mer: Inga nyanlända anvisas bostad

Annons