Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanarieöarnas bästa viner

Kanarieöarna är ett av svenskarnas favoritresmål under vintern.
Och där finns inte bara sol - både de inhemska vinerna och maten
har fått ett uppsving. Här tipsar en vinexpert om vad du bör äta
och dricka.

Det har hänt mycket med mat- och vinkulturen på Kanarieöarna på senare tid. Flera vinodlare har satsat på kvalitetsdruvor och vårdat den vintradition som sträcker sig ända tillbaka till 1600- och 1700-talen på öarna.

- Det är först under de sista åren som duktiga bönder har börjat satsa på att återuppliva vinnäringen på ön, säger sommeliern Arvid Rosengren, svensk och nordisk mästare samt chefssommelier för Copenhagen Concepts i ett pressmeddelande från Ving.

Utgångspunkten är god menar han, eftersom öarna är fulla av gamla vinrankor.

- Vinrankan kan bli väldigt gammal, och generellt blir resultatet bättre med ålder med färre, men mer koncentrerade och smakrika druvor.

Åk till vingårdarna

Ett bra tips är att åka runt till vingårdarna med bil. På Gran Canaria ligger de flesta på den norra delen av ön. Men även om det finns mängder av spännande viner kan några tips på vägen vara bra.

Här är de bästa kanariska vinerna enligt Arvid Rosengren:

Vita

+2011 Agala Blanco Seco (torr)

En blanding av vit Vijariego, Albillo, Muscat och Listán. Ljus, frisk och fräsch, med förvånande syra. Smak av färsk solmogen frukt och en liten sälta i eftersmaken som gör vinet otroligt bra till enkla grillade fiskrätter.

+2011 Los Lirios Blanco

En blandning av Moscatel, Listán Blanco, Malvasia. Den sistnämnda tar verkligen kommandot och styr upp en frisk struktur, även om aromerna är parfymerade och kraftiga.

+2011 Las Berrazales Moscatel Semi-Seco

Ett blommigt halvtorrt vin, som gör sig perfekt som aperitif i kvällssolen eller till skaldjur och tapas.

+2011 Los Berrazales Seco

Bodegan gör också en ren Moscatel Seco för den som älskar riktigt blommiga viner, men denna blandning av Moscatel och Malvasia kontrar med pigg syra, örtighet och fräsch citrusfrukt. Ett av de mest friska vinerna från ön.

Röda

+2011 Agala Vijariego Negro

Ett vin på den blå klonen av Vijariego, som ger ett härligt örtigt och strukturerat vin, mycket lättare än man skulle kunna förvänta sig av dessa varma breddgrader

+2010 Fronton de Oro Tinto "Tradicional"

En blandning av Tintilla och Listán Negro, som fått tre månader i gamla ekfat för att runda av smaken. Det bjuder på röd frukt, tobak och vilda blommor.

+ 2009 Fronton de Oro Tinto "Malpais"

Tintilla, Listán Negro och Prieto. Ett mer koncentrerat, stukturerat vin som lagrats på gamla ekfat. Vinet är överväldigande floralt och pepprigt. Härlig struktur och balans.

+2011 Agala Tintilla

Fatlagrat vin på 100 procent Tintilla, som ger ett förhållandevis kraftigt vin med toner av viol, blåbär och lakrits.

Dessertvin

+2011 Agala Banco Semidulce

Blandning av Vijariego Blanco och Moscatel, som odlas på en höjd av 1 200 till 1 300 meter på vulkanisk jord. Härligt fräscht halvsött vin med en kombination av grön frukt: äpple och kiwi, samt mer parfymerade toner: apelsinskal och rosenvatten. Gott till ost eller lättare fruktdesserter.