Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karibisk ö med många sidor

Den nya karibiska charterön Tobago motsvarar förväntningarna vad
gäller inbjudande badstränder. Men Tobago har fler sidor. Uppe i
den nordöstliga bergiga delen väntar storslagen natur och genuina
fiskebyar.

I den hänförande bukten Man O' War Bay på Tobago klättrar regnskogen nästan lodrätt trehundra meter upp mot bergstopparna, där de blommande ljusröda flamboyantträden får bergen att se ut som om de brinner.

Nere vid stranden i den idylliska fiskebyn Charlotteville sliter byns män med att dra in dagens fiskenät. Jag går runt med kameran och försöker fånga bra vinklar av det hårt koordinerade arbetet. Tills jag hör ett rytande från en av männen:

- Stå inte bara där och fotografera! Hjälp till i stället!

Sagt och gjort. Jag ansluter mig till männen och försöker komma in i rytmen. När nätet är indraget får jag några leenden och möjligheten att välja ur högen av nätets sprattlande fiskar.

Någon fisk vill jag inte belöna mig med. Däremot går jag ut i vattnet och simmar en stund i en av Karibens mest storslagna omgivningar.

Mer än stränder

Turen har kommit till Tobago i raden av nya karibiska charterresmål. De svenska charterbolagen kämpar just nu om Karibien, när dollarn är låg och nyfikenheten stor bland oss svenskar på denna del av världen.

Det är verkligen inget dåligt val Apollo gjort. På Tobago hittar besökaren allt som brukar finnas på ett vykort från Karibien: stränder, romdrinkar, dreadlocks och löften om ett lugnt tempo. Men också helt andra slags vyer.

Den fyra mil långa ön Tobago rymmer i sig självt så skilda scenerier att man kan tala om minst två olika öar. Kring det platta låglandet längst i söder finns de mest lockande stränderna med palmer i de rätta lutningarna, såväl som den stora merparten av hotell, restauranger och nattliv.

Sedan skjuter Tobago i höjden. Bergen börjar stiga redan efter huvudorten Scarborough. Vägarna ringlar sig fram längs bergsidorna och när man rundar en krök uppenbarar sig ofta bedårande vikar, som Castara Bay och Englishmans Bay. Tobago är en romantisk plats så till vida att det är enkelt att hitta en "egen" vik med en strand och en restaurang under några palmer.

Unika fåglar

Att Tobago är mer än ett badresmål blir tydligt uppe i Main Ridge Forest Reserve. I öns bergiga mittparti ligger detta regnskogsreservat som varit lagskyddat sedan 1700-talet, längre än något annat naturområde på den amerikanska kontinenten.

Vår grupp börjar vandringen in i reservatet en tidig förmiddag. Det är som att gå i en tunnel av tät växtlighet som klättrar mot solljuset ovanför. Temperaturen är behaglig till en början. Regnskogen har sitt eget mikroklimat som är lite svalare än resten av ön.

Vår kunnige guide William Trim berättar att det finns 210 fågelarter på Tobago, varav många inte förekommer på andra karibiska öar förutom Trinidad, och annars bara i Sydamerika. På just Tobago och Trinidad möter den karibiska faunan den sydamerikanska.

- Titta där, säger William plötsligt och pekar.

Först ser vi ingenting i grönskan. Sedan urskiljer vi ett stilla huvud med en skarpt krökt näbb mellan lianer och stora blad.

- Det är en svarthök, den största rovfågeln på Tobago. Vi ser en unge på två-tre månader som just lämnat boet.

Småprat

Vi avslutar förmiddagen på bästa sätt genom att fortsätta till Argyle Waterfall, öns högsta vattenfall som forsar ned sammanlagt 58 meter i olika nivåer, där man i två laguner på olika höjd kan ta ett skönt dopp eller en svalkande dusch.

Samma eftermiddag är jag tillbaka på södra delen av ön och sitter i en taxi. Strax efter flygplatsen finns en raksträcka där man kan trampa på gasen. För en enda gångs skull på Tobago.

- Det är vår enda motorväg, men fortfarande en motorväg, säger taxichauffören Richard och skrattar.

Richard kör mig till Pigeon Point, där Tobagos kanske finaste stränder finns. Nere vid vattenbrynet sitter några män och lyssnar på soca-musik och ägnar sig åt liming, det lokala uttrycket för att småprata över en öl eller två.

Spontan tid

Ute på havet frasar bränningarna vid det mäktiga korallrevet Buccoo Reef. Jag kommer överens med en av männen om att åka ut dit med båt. Vilket klockslag passar?

- Klockslag? Hm. Här har vi island time. Kom tillbaka när du vill åka så åker vi, säger båtföraren vänligt och återgår till sin öl.

Lika mycket som liming är island time ett grundbegrepp på Tobago. Exakta klockslag underordnas känslor och spontana infall. Efter några dagar på Tobagos solsmekta stränder upptäcker man lätt fördelarna med denna tidsuppfattning.

Fakta/Tobago

Allmänt

Tobago är en fyra mil lång ö i södra Karibien och ena halvan avnationen Trinidad-Tobago. Landets huvudstad är Port of Spain påTrinidad.

Att ta sig runt: Hyrbil kostar från cirka 230 kronor per dag, menbeakta att ön har vänstertrafik. Taxi är praktiskt, men kan varasvåra att hitta. Förboka genom hotellet. Lokalbussar är detbilligaste sättet att resa.

Flygbolaget Caribbean Airways flyger mellan Tobago och Trinidad förcirka 390 kronor tur och retur, restid 25 min. Öarna har också enbra färjeförbindelse för cirka 100 kronor tur och retur, restid 2,5timmar.

Tidsskillnad: -5 timmar vintertid, - 6 timmar sommartid.

Antal invånare: 55 000. Hela landet Trinidad-Tobago 1,3miljoner.

Visum: Behövs ej.

Språk: Engelska.

Valuta: TT-dollar. 100 TT-dollar är ungefär 113 svenska kronor.

Prisnivå

Det finns ett billigt Tobago, främst i de mindre byarna. På platserför utländska turister blir prisbilden högre. Men även då är Tobagoprisvärt för att vara i Karibien. Mellanklasshotell från 600 kronornatten och en varmrätt från 80 kronor är en riktlinje.

Resa dit

Reguljärt Stockholm-Tobago kostar runt 9 000 kronor (med SAS ochtyska Condor via Frankfurt). Billigast är brittiska lågprisbolagetMonarch, vars flyg från London Gatwick startar på 3 900kronor.

Apollo är vintern 2013 först med svensk charter till Tobago.Prisexempel: från 9 048 kronor, del i dubbelrum sju nätter,trestjärnigt hotell.

Säsong

December till april, men utanför orkansäsongen i juli-september ärvädret överlag soligt.

Info

www.gotrinidadandtobago.com