Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin trivs på nya jobbet som bibliotekspedagog

Hon älskar att hjälpa människor att hitta in i böckernas värld och önskar att än fler skulle använda biblioteken. Karin Sandström trivs i jobbet som bibliotekspedagog.

Annons
Mysigt. Karin Sandström, 43, trivs med att jobba i biblioteksmiljö. Under hösten har hon vikarierat både i Fagersta och Skinnskatteberg, men nu är det snart bara Skinnskatteberg som gäller. På bibliotek finns det mer att göra än att låna böcker, som att läsa tidningar eller tidskrifter och använda internet, framhåller Karin. Foto: Veronica Svensson

Julen närmar sig och för många också några extra lediga dagar. Lediga dagar som kanske ägnas åt läsning.

– Visst märks det lite att folk bunkrar upp, säger Karin Sandström, bibliotekspedagog, när vi träffas på hennes nya arbetsplats.

I oktober påbörjade hon ett tvåårigt vikariat på biblioteket i Skinnskatteberg, efter drygt ett år som vikarie i Fagersta. Karin kommer att ha hand om verksamhet för förskola och förskoleklass, bland annat hålla i sagostunder och boka in barnteater.

Karin, som är född och uppvuxen i byn Nås i Dalarna, är ganska ny i trakten. Det var i augusti förra året som familjen valde att byta landskap, då Karins sambo Mikael skulle ta över sin pappas gård utanför Fagersta. Karin fick snabbt jobb på biblioteket i Fagersta.

– Jag och sonen var där och skulle skaffa lånekort. Då sa han till bibliotekarien vid disken, att min mamma vill jobba här, och hon berättade att ett vikariat låg ute som jag sedan sökte och fick. Han är oerhört stolt över att ha skaffat jobb till sin mamma, säger Karin och skrattar.

Något drömyrke har hon inte direkt haft. Men efter studier i medie- och kommunikationsvetenskap började hon arbeta på bibliotek i Vansbro och trivdes bra. Det bästa med jobbet är dels att ha tillgång till så mycket litteratur, men också att träffa mycket folk.

– Människor som kommer hit är så intresserade och man lär sig mycket av varandra, det är ett ge och ta. Och ingen dag är den andra lik.

Ledig tid tillbringas gärna utomhus. De tio fåren på gården ska tas om hand och det blir ofta promenader i skogen som finns precis intill hemmet. På vintern när det är snö kan det bli någon skotertur och grillning. Att läsa gillar Karin förstås också. Smaken är blandad och det går i perioder vilka genrer hon läser.

– Jag lånar gärna kokböcker för inspiration. Ibland är jag inne på deckare, men ibland vill jag ha något mer lättsmält som någon roman.

Karin har gott om boktips. När jag ber henne om några tips inför julen plockar hon fram en hel trave böcker och har svårt att välja bara några få. För egen del kan det dock vara svårt att hitta tid att läsa, medger Karin, då hon förutom sonen Helmer, åtta år, också har tvillingar, Nils och Irma, snart fyra. Läsningen består därför mest av barnböcker.

– Vi måste läsa varje kväll, annars blir det fel.

Om det hinns med att själv läsa i jul är tveksamt, det finns mycket annat att göra med familjen och alla traditioner som tomte, julmat och klappar. Mysigt ska det bli, tycker Karin.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Att det ska komma snö.

Annons