Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin var med om två explosioner på jobbet

Hon har riskerat hälsan på dynamitfabrik och burit tunga mattor som hushållerska. I dag fyller Karin Tengvall 95 år.

Annons
Fyller år. Karin Tengvall fyller 95 år i dag.

– Jag är tacksam över att ha hälsan i behåll, förklarar jubilaren som bodde kvar i Grängesberg till bara för något år sedan.

Karin föddes i hemmet för 95 år sedan i Skåre strax utanför Karlstad.

Från uppväxttiden minns Karin, som var tredje barnet i barnaskaran på fyra barn, det lilla huset som familjen bodde i nära vattnet vid en vik längs Klarälven. Efter sexårig folkskola började hon jobba i en närstående familj. Jobbet var tungt och Karin sökte sig snart ett nytt jobb, en ammunitionsfabrik utanför Karlstad och senare vid Trikåfabriken inne i Karlstad.

– Under den tiden träffade jag min livskamrat. Vi förlovade oss och fick dottern Maud, berättar Karin.

Tyvärr så insjuknade maken och avled ung och när Karins pappa Per Wilhelm också gick bort bestämde sig hennes mor för att återvända till sina hemtrakter. Valet föll på Grängesberg där flera av hennes syskon bodde. Därefter bodde Karin många år i Grängesberg.

Försörjningen var viktig för henne och hon tog de jobb som stod till buds. Sin första anställning efter flytten hade hon på Asea i Ludvika.

– Arbetsuppgiften var att linda tråd. Det var tråkigt, ensidigt och dåligt betalt, berättar Karin.

Efter något år fick hon ett hushållsjobb hos apotekaren som bodde uppe i Berget.

– För att klara ekonomin tog jag också extra städjobb vid gruvkontoret där bussarna vände, berättar hon.

Hushållsarbetet var hårt och uppdragsgivarna krävde oerhört mycket. Sammantaget fick det Karin att söka sig till dynamitfabriken som packare. Där var hon med om två explosioner och efter 13 års anställning tyckte hon att hälsoriskerna var för stora och började därför i stället som sjukvårdsbiträde vid gamla sjukstugan i Grängesberg.

Som 63-åring blev Karin pensionär efter ett långt och slitsamt arbetsliv.

1964 gifte hon sig med Olle Tengvall och i samband med det flyttade hon till området Majens där hon bodde fram till flytten till Stolpvreten i Västanfors 2011. Olle och Karin fick 30 lyckliga och fina år tillsammans.

– Jag hade önskat han fått vara med längre, men allt rår man inte över. Jag är i stället mycket tacksam över att så länge fått behålla hälsan och kunnat överse med mina krämpor. Det gjorde att jag kunde bo kvar i huset i Grängesberg till 91 års ålder.

Numera är det telefonen hon använder för att hålla kontakt med de närmaste. Speciellt glad är hon när svärsonen kommer med sin dator så att hon kan skypa med barnbarn och barnbarnsbarn som bor långt bort.

– Jag har bland annat en dotterdotter i Kanada som jobbar med gruvplanering. Det är fränt då hon går i morfar Olles spår. Han var ju gruvbyggare i Grängesberg.

Nu hoppas Karin att hon får vara med en tid till, fast utan fler krämpor och sjukdomar.

– Lite stapplig på benen och trött är jag väl efter alla år, det vore väl konstigt annars, säger Karin som riktar stor tacksamhet mot de tidigare grannarna i Grängesberg, döttrarna med familjer samt, inte minst, till personal och vänner på Stolpvreten.

Annons