Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl Beijbom: Kommunen lägger krokben för sommarlivet – Köping behöver mer vin vid vattnet

Ett sommarnöje för många i Sverige - boende och turister - är att uppsöka en restaurang intill en insjö eller ett hav, njuta av fisk eller kött med ett glas vitt eller rött vin därtill.

Det har jag själv gjort i Åmål vid Vänern, i Hjo vid Vättern, i Strömstad vid Västerhavet, i Vaxholm vid Östersjön. I Göteborg och i Stockholm med den omgivande skärgården finns förstås otaliga restauranger med god mat och goda viner med utsikt över vatten.

Detta skulle jag vilja kunna göra i min hemstad Köping i sommar, att få beställa en gös med ett gott glas vitt vin. Men nej, det går inte. Den enda restaurangen vid Mälaren med fin utsikt, Sjömagasinet, har inte alkoholtillstånd.

När jag var barn i Köping fanns en trevlig sommarrestaurang i samma lokaler - med alkoholtillstånd. Sedan har olika ägare kommit och gått, ibland har lokalen varit tom, och fastigheten har förfallit.

För två år sedan köpte en företagarfamilj restaurangfastigheten på Malmön och har sedan dess gjort en omfattande renovering och upprustning - allt för lånade medel i bank, allt öppet redovisat.

Ägarfamiljen utgick från att alkoholtillstånd skulle beviljas, eftersom samma bolag med samma styrelse har alkoholtillstånd i Eskilstuna.

Förhandsbesked? Det går inte att få ett förhandsbesked. Först när du förvärvat en restauranglokal kan du söka tillstånd. Så säger regelverket. Som restaurangentreprenör kan du alltså köpa en nitlott, en gris i säcken. I varje fall i Köping.

Avslaget på ansökan om alkoholtillstånd motiverar Köpings kommun, utan närmare precisering, "med hänvisning till ekonomiska oegentligheter hos flera personer med betydande inflytande i bolaget." Detta är en brottsantydan utan att någon i styrelsen dömts för ekonomisk brottslighet. Ingen i ägarfamiljen har heller några skatteskulder eller tidigare näringsförbud.

Till saken hör att samma ägarfamilj driver restaurang i Eskilstuna – med alkoholtillstånd! Utskänkningen är där utan anmärkningar vid de spontana kontrollinspektioner som görs.

Återigen sätter Köping en tråkighetsstämpel på sig själv. Ännu en gång manifesteras Köpings dåliga företagsklimat. Återigen besudlas livsglädjen att få bo, leva och verka i Köping. Ännu en gång sätts krokben för Köpings turistintressen.

Det är inte ett dugg synd om mig. Jag tänker i sommar njuta av gös i Askersund, torskrygg i Strömstad och stekt strömming i Stockholms skärgård - med vitt vin till gösen och torsken och ett gott öl till strömmingen.

Men drömmen att få denna sommarupplevelse även i min hemstad Köping består.

Karl Beijbom

Förläggare och journalist

Karl Beijbom är en av flera fristående krönikörer på ledarsidan. De tar självständig ställning, åsikterna behöver inte sammanfalla med ledarredaktionens.

Anmäl text- och faktafel