Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karta: Här stjäls flest cyklar

Många tar fram sina cyklar under våren. Men det gäller att se upp för cykeltjuvar, som även hälsat på hos Västanfors hembygdsgård. 159 hojstölder har anmälts de senaste två åren.

Tre cyklar försvann efter att tjuvar varit på besök på hembygdsgården i Västanfors i juni 2012. Hojarna som stals var gröna minicyklar som tillhör hembygdsgården och hyrs ut till turister.

– Vi som jobbar här ideellt tycker det är för jäkligt, här hjälper vi till och så kommer det andra och ställer till oreda, säger Birger Sahlberg, på hembygdsgården.

Efter ett tag hittades två cyklar och hembygdsgården fick tillbaka dem.

Birger Sahlberg konstaterar att det gäller att se upp för tjuvar.

– I dag är allting stöldbegärligt, tyvärr, säger han.

Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten i Sverige. 2013 gjordes 66 100 anmälningar, enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

I norra länsdelen har anmälningarna om cykelstöld minskat de senaste åren. 119 anmälningar gjordes 2010, 76 gjordes 2013.

– Det är väl positivt, men vad det beror på kan jag inte uttala mig om, jag har ingen aning, säger Lars Eriksson, på polisen i Fagersta.

Samtidigt är cykelstöld ett brott som knappast alla anmäler, mörkertalet tros vara stort. 

Nationellt anmäls bara 42 procent av cykelstölderna, enligt en undersökning från BRÅ. Undersökningen visade att 86 procent av bostadsinbrotten anmäldes.

– Det kan oftast vara så att försäkringsbolaget kräver att man ska göra en polisanmälan, försäkringsmässigt. Men det kanske är många som bedömer att det inte är aktuellt om det är en cykel av ringa värde, säger Lars Eriksson.

Hur är det att utreda cykelstölder?

– Det är väldigt svårt, oftast finns det inga vittnen och väldigt sällan finns det någon teknisk bevisning. Samtidigt är det viktigt att klara upp de här mängdbrotten, man lägger ned så mycket resurser man kan, men det är svårt när det inte finns något att gå på, säger han.

Är det någon vits att anmäla sådana här stölder till polisen?

– Ja absolut. Annars blir det jättesvårt att ringa in problemet, till exempel vilka platser som är aktuella, säger Lars Eriksson.

I Fagersta har flest stölder anmälts på Ringvägen. Men området kring Fagerstahallen, Brinell- och Risbroskolan är också tungt drabbat.

– Det är för att det är så många elever som cyklar och att det finns ett så stort utbud av cyklar på platsen, då blir det lite tillgängligare för den som vill ta cyklar, säger Lars Eriksson.

Vad ska folk tänka på för att minimera stöldrisken?

– Det är placeringen av cykeln i första hand. Finns det möjlighet att ha den i cykelkällare så ska man absolut utnyttja det. Ju svårare det blir för tjuven, desto större chans att man får ha cykeln i fred, säger Lars Eriksson.

Klicka på kartan till höger om artikeln för att se var flest cykelstölder skett i Fagersta.

Försvunna hojar i Norberg och Skinnskatteberg

2012-2014 anmäldes 25 cykelstölder i Norberg och 15 i Skinnskatteberg. Här är stals det flest:

Norberg:

Ringvägen 4 st

Skolgatan 4 st

Engelbrektsgatan 3 st

Brogatan 2 st

Rönningstorpsvägen 2 st

Skinnskatteberg:

Centralvägen 3 st

Fagerstavägen 2 st

2013 stals det 66 100 cyklar i Sverige. Det var en ökning med 9 procent från året innan.