Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KARTA: Sjöarna som kalkas

Tonvis med kalk ska hålla sjöar och bäckar i norra länsdelen friska. Under oktober väntas en helikopter användas för att sprida ut ämnet.

Norra länet. I Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg är det sammanlagt 49 vattendrag som ska kalkas.

– De är försurade på grund av tidigare synder av oss människor, luftföreningar som har lett till surt nedfall med regn, säger Peter Klintberg, kommunekolog på V-dala miljö- och byggförvaltning.

Vad händer om man inte kalkar?

– Det är många försurningskänsliga djurarter, insekter och så, som slås ut i sjöarna. Man får en annan fauna, oftast lite artfattigare.

I förra vecka började företaget Movab, från en båt, att sprida ut mald kalk i en del sjöar. En betydande del av kalkningen i norra länsdelen är inte klar och väntas ske från luften.

– Helikoptern är mer flexibel och kan flyga till otillgängliga marker, säger Göran Lilja, vd på Movab.

Drygt 300 ton kalk ska spridas ut i området sammanlagt. Det kostar hundratusentals kronor men statsbidrag finansierar det mesta.

– Staten står i normalfallet för 85 procent av kostnaden och sedan står kommunen för resterande 15 procent, säger Peter Klintberg.

I vissa fall betalar staten ännu mer än så.

Allmänheten ska inte påverkas mer än att det låter när helikoptern är ute.

– Det är en kort period och går väldigt fort, säger Peter Klintberg.

ANDERS JANSSON

[email protected]