Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katastrofalt beslut om vargjakt

Vargjakten har ännu en gång stoppats. Förvaltningsrättens beslut om inhibering av jakten är en katastrof för de människor som lever i rovdjurstäta områden.

De överklagande organisationerna Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och Rovdjursföreningen visar ingen förståelse för de drabbade människorna i rovdjurstäta områden.

Med närmast fundamentalistiska metoder saboterar man i varje läge försök att komma till en vettig hantering av rovdjursproblemen. Deras urbana syn på landsbygden som ett storskaligt Skansen är ett hot mot landsbygdens utveckling!

Det är djupt olyckligt att förvaltningsrätten underkänner Naturvårdsverkets beslut om nödvändigheten av vargjakt. Samtidigt ska vi vara medvetna om att NVV har gjort allt för att sabotera tillämpningen av riksdagsbeslutet om förvaltning av vargstammen.

Riksdagsbeslutet innebar att Naturvårdsverket ska delegera beslut om jakt till länsstyrelserna. I stället väljer man att obstruera mot demokratiskt fattat beslut genom att behålla beslutsrätten och kallt räkna med att förvaltningsrätten ska inhibera verkets beslutet om vargjakt 2014.

Det är anmärkningsvärt och oroande ur ett vidare perspektiv att en statlig myndighet obstruerar mot riksdagens beslut och att förvaltningsrätten i sitt beslut inte respekterar beslut tagna i landets högsta demokratiska instans.

Det som sannolikt händer nu är att vanliga, hyggliga människor tar lagen i egna händer med risk att några råkar väldigt illa ut. Man litar inte längre på de demokratiska och rättsvårdande organen.

Jag menar att landsbygden ska brukas för att utvecklas och bidra till ett hållbart samhälle. Betande djur är en förutsättning för ett öppet landskap och för ökad biologisk mångfald.

riksdagskandidat i Västmanland

Christer Eriksson (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel