Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Katastroferna lockar turister

Vulkanen Tongariro hade två utbrott under 2012. Men det verkar
inte avskräcka turisterna. Många platser där det inträffat
katastrofer lockar fler besökare efteråt.

Efter 115 års vila fick vulkanen Tongariro i Nya Zeeland ett utbrott under sommaren 2012. I november var det dags igen. Enligt experterna är risken dessutom stor för ännu fler utbrott. Men lokala turistorganisationer tror att det här kan få fler att upptäcka det bergiga området, som dessutom är inspelningsplats för domedagsberget i Peter Jacksons Sagan om ringen-filmer.

Flyg har ställts in och den populära trekken över Tongariro stoppades också. Men på de lokala turistorganisationerna är man hoppfull.

- Nu befinner vi oss i strålkastarljuset och det kan ibland visa sig vara något positivt, säger Mike Smith vid Visit Ruapehu till Telegraph.

Katastrofer lockar

Katastrofer har också visat sig locka turister. Efter att Eyjafjallajökull fick sitt utbrott 2010 ökade besöksantalet till Island med 12 procent senare samma år. Till den italienska ön Giglio strömmade turister som ville se den havererade lyxkryssaren Costa Concordia. Och i New Jersey funderar man nu på att låta en berg-och-dalbana som förstördes av stormen Sandy stå kvar. Den blåstes från piren ned i havet, och där diskuterar man att lämna den - som en turistattraktion.