Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kilometerhögt torn byggs

Burj Khalifa i Dubai får konkurrens som världens högsta torn. Nu byggs Burj al Mamlakah - som ska bli en hel kilometer högt.

Dubai är världsbäst på enorma byggnader. Men rekordhöga Burj Khalifa kommer antagligen inte att vara högst i världen så länge till. I Saudiarabien börjar man nu nämligen bygga Burj al Mamlakah, i Jeddah. Skyskrapan är tänkt att bli en kilometer hög. Det bräcker alltså Burj Khalifa, som "bara" sträcker sig 828 meter upp i luften. Burj al Mamlakah ska ha hela 200 våningar. Dess grund är tänkt att bli cirka 60 meter djup. Dessutom planerar man för en uteplats på den 157:e våningen - något som skulle bli den högsta i världen.

Sammanlagt kommer man att använda mer än 80 000 ton stål till tornet, enligt Saudi Gazette.

Stora utmaningar

Men utmaningarna för ett sådant enormt högt torn är stora. Dels måste man använda material som klarar av eventuell påverkan från saltvatten, eftersom Röda Havet ligger i närheten. Kraftiga vindar är ett annat problem när man bygger så högt. Byggnaden ska därför regelbundet förändra form.

"Eftersom den byter form vid varje våningsplan går vindkrafterna runt byggnaden och blir inte lika extrema som när det rör sig om ett mer massivt husblock, säger Gordon Gill, partner vid Adrian Smith + Gordon Gill Architecture, designfirman som driver projektet.

Att få upp betongen till de högsta våningarna är också en rejäl utmaning. När Burj Khalifa byggdes lade man cementen om natten för att den säkert skulle stelna.