Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina bygger ny Titanic

En skalenlig kopia av Titanic ska bli huvudattraktion i en
kinesisk temapark. Bland annat ska besökarna kunna vara med om en
simulering av olyckan.

Inte nog med att den australiske miljardären Clive Palmer låter bygga en skalenlig modell av fartyget Titanic. Nu uppförs också en modell av skeppet i Kina. Det ska ligga i en temapark, cirka 150 mil från havet, i provinsen Sichuan.

Su Shaojun, chefen för den grupp som finansierar projektet, menar att Kina måste ha ett eget Titanic-museum.

-Vi tycker det är värt att sprida Titanic-andan. Den universella kärlek och känsla för ansvar som visades när Titanic förliste är ett exempel på mänsklighetens andliga rikedom, säger han, enligt The Telegraph.

Men det ska vara mer än ett museum. En simulering av olyckan ska tillåta hundratals besökare åt gången att känna hur olyckan kan ha upplevts av de drabbade.

-När skeppet slår i isberget kommer det att skaka, och tumla runt. Vi ska låta folk uppleva hur vatten kommer in med hjälp av ljus- och ljudeffekter, säger Su Shaojun.

Kopia av skeppet

Kopian av skeppet ska börja byggas tidigt i år. På samma turistresort ska också uppföras kopior av en venetiansk kyrka och europeiska slott.

Samtidigt fortsätter Clive Palmer med bygget av Titanic-kopian, som ska bli så lik originalet som möjligt. Till exempel kommer hundratals passagerare att få sova i minimala tredje klass-hytter, precis som de gjorde i det första skeppet. Titanic två byggs också det i Kina, på CSC Jinling Shipyard.