Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina säljer luft på flaska

Luftkvalitén fortsätter att vara ett problem i Kina. Nu finns
det till och med företag som säljer luft på flaska. Och i sydöstra
Kina försöker man locka folk med sitt rena syre.

Den dåliga luften fortsätter att vara ett stort problem för Kina. Antalet turister sjunker som följd av den skadliga smogens utbredning. Och nu slår olika företag mynt av resenärernas längtan efter frisk luft. I Guizhou-provinsen har man planer på att sälja luft på flaska till turisterna från och med i sommar. Luften ska tas från ekoturismområden som Fanjing- och Leigong-bergen. Men redan nu har entreprenörer börjat dra nytta av liknande idéer. I Hangzhou delade ett företag nyligen ut luft på flaska gratis till förbipasserande, och de väntas nu turnera landet runt med sina produkter. Inspirationen kom från en turistshop nära Fujiberget i Japan, där burkar med luft har gjort succé.

Luftindex

Att rent syre är bra affärer har både kinesiska resebyråer och försäkringsföretag upptäckt, de har erbjudit försäkringar till turister som missar att se stora sevärdheter på grund av den dåliga luftkvalitén. Och ren luft har blivit ett sätt att locka till sig turister. Provinsen Fujian är också den första regionen i Kina som publicerat index över luftkvalitén på turistdestinationer, skriver Vagabond. Indexet mäter luften vid totalt 50 olika turistattraktioner i regionen, enligt Zhu Hua, vd:n för Fujians turistbyrå. Resenärer kan dessutom själva kolla upp luftkvalitén på turistbyråns sajt.