Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kinesisk turism till omstridda öar

Kina planerar att öppna för turism till Paracelöarna i det
Sydkinesiska havet. Det kan förvärra den konflikt som pågår med
grannländerna om territoriet.

Paracelöarna har orsakat diplomatisk spänning mellan Kina, Vietnam och Filippinerna, då alla tre länder gör anspråk på dem. Men nu planerar Kina att starta turistresor till den omstridda platsen. Från och med maj ska kryssningsbåtar åka dit, med plats för upp till 2 000 passagerare.

Paracelöarna består av ett trettiotal småöar, rev och sandbanker, och där finns knappt någon infrastruktur. Passagerarna kommer att äta och sova på fartyget och endast stiga iland under kortare besök för att se öarna och dess djurliv. På grund av den bristande infrastrukturen kommer priserna för resorna att bli höga, meddelade den Hainan-baserade turistbyrån, enligt The Telegraph.

Växande turism

Somliga menar att resorna är ett sätt för Kina att hävda rätten till öarna, skriver Daily Mail. Bara förra månaden anklagade Vietnam sin större granne för att ha beskjutit en vietnamesisk fiskebåt som seglade i de omstridda vattnen.

Färska siffror från FN:s Världsturismorganisation visar att Kina har världens snabbast växande marknad för turism. Kineser gjorde 83 miljoner utlandsresor under 2012, jämfört med bara 10 miljoner år 2000. Enligt generalsekreteraren Taleb Rifai beror det till stor del på en växande medelklass.