Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klappar med omtanke värmer bäst

Hur lyxig ska klappen vara? Är det roligast att ge eller få? Vi besökte Fagerstas mest pyntade plats, Västanfors hembygdsgård, för att prata julklappar och dess historia.

Annons

Förberedelser. Varje århälsas tusentals besökare välkomna till Västanfors hembygdsgård för att njuta av julstämning i gammaldags miljö. I början av november börjar gårdens byggnader att pyntas.

Herrgårdsflygeln i juletid, det är som att ta ett steg in i filmens Fanny och Alexander -genomarbetat in i minsta detalj.

Ljusen är handstöpta, spetsarna knypplade avskickliga händer.

Julkrubban har fått ett eget rum.

– Man märker tydligt att folk påverkas av att komma in i de här miljöerna, det uppstår ett lugn. De stannar av och tittar på allt som är handgjort. Det kan verka ytligt, men en vacker miljö betyder jättemycket, säger Malin Andersson, verksamhetsledare.

Julgåvorna, inslagna i brunt papp, har juteband och lackstämpel. När julklappen slog igenom i 1700-talets högre samhällsklasser var den ofta handgjord.

På gårdarna fick tjänstefolket en julhög, ett urval bröd toppat med en lussebulle, kanske en bit ost och ett äpple. Det lilla var nog så viktigt och stort.

I dagens prylsamhälle är det lättare att konsumera. Var och en måste ta ställning till var gränsen ska gå och vad syftet är med julgåvorna.

– Jag är kluven, säger Malin. På något sätt är julen en kristen högtid, längre tillbaka ändå kanske hednisk. Idag handlar det om en otrolig konsumtion. Samtidigt älskar jag att slå in paket och blir glad när jag hittar något som någon tycker om. Jag tänker också att julklappar ska ges med eftertanke. Vem ger man till och varför? Är man själv inte kristen kanske man kan tänka att man muntrar upp någon i den mörka vintern.

Innan familjen strålar samman är det nog bra att ha en överenskommelse om julgåvorna. Även om den inte alltid är lätt att hålla.

– Vi vuxna har sagt att vi inte ska köpa något åt varandra, men kan inte alltid låta bli. Ofta blir det en korg med mat och ljus.

Om Jessica får välja serhon gärna lyxiga skönhetsprodukter i paketen. ”Presentkort eller en upplevelse är också bra. Då kan man själv välja vad man behöver och vill ha.”

Jessica Gunnarsson, som jobbar som butiksbiträde i Handelsboden, omges av pynt flera veckor före advent.

Kanske bidrar arbetsmiljön till att hon handlat klart julklapparna redan i mitten av november? Julgåvor är mysigt, tycker hon. Allra mest när hon själv står som avsändare.

– Det är kul med julklappar, men jag tycker mer om att ge än att få. Jag tänker mycket och letar noga för att hitta rätt. Det roligaste är att se andra öppna sina julklappar, men jag är alltid nyfiken på vad jag får av min man.

I Jessicas familj har de vuxna tidigare löst julklappsbytet så att alla köpt en klapp för en bestämd summa.

I år har de valt att hoppa över julklapparna helt för att slippa stress till jul. Det viktiga med julen är ändå att träffa människor som står en nära, tycker Jessica och Malin.

– Bara det att träffas och göra lite extra fint, det är en gåva.

”Jag tycker att en upplevelse är en bra julklapp. Har man vuxna barn som kanske inte har jobb, då kan man köpa något de själva inte har råd att köpa, allt från kläder till mikro”, säger Sisco Pesola, som arbetar i caféet.

Att ge bort något man görtillsammans är en bra gåva, tycker Malin. ”Äta middag eller kanske ostprovning. Dels får man vara med om det roliga själv, dels får man göra något tillsammans.”

"Årets julklapp" de senaste 10 åren

2015 Robotdammsugaren

2014 Aktivitetsarmbandet

2013 Råsaftcentrifugen

2012 Hörlurarna

2011 Den färdigpackade matkassen

2010 Surfplattan

2009 Spikmattan

2008 En upplevelse

2007 GPS-mottagaren

2006 Ljudboken

2005 Ett pokerset

HUI Research, tidigare Handelns Utredningsinstitut, har sedan 2008 utsett årets julklapp. För att en produkt ska kunna bli utsedd måste en eller flera av följande kriterier uppfyllas:

• Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året.

• Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal.

• Produkten ska representera den tid vi lever i.

Annons