Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart: Han blir ny chefdirigent för sinfoniettan

Som chefdirigent och konstnärlig rådgivare ska Simon Crawford-Phillips utveckla Västerås Sinfonietta. Från årsskiftet tillträder han uppdraget som sträcker sig fram till 2020.

– Jag tänker bara på musiken och musikerna och ser framåt, säger Simon Crawford– Phillips.

Annons

Västmanlandsmusiken beskriver Simon Crawford-Phillips som en energifylld musiker med stort kontaktnät och spännande idéer.

Sinfoniettan har under de senaste åren haft olika gästdirigenter som periodvis ansvarat för orkestern. Men nu har Västmanlandsmusiken hittat rätt person för jobbet som chefdirigent, tycker orkesterchefen Rikard Gateau.

– En chefdirigent ska ha många olika kvaliteter i sitt ledarskap och det har Simon. Han är en mycket positiv person och vi hoppas att han kommer att ge mycket spelglädje till orkestern.

Simon Crawford-Philips är Västerås Sinfoniettas nye chefdirigent.

Simon Crawford-Phillips är mycket glad över det nya uppdraget. I september spelade han piano och dirigerade en konsert med Sinfoniettan i Västerås och i Sala.

– Det gick snabbt, jag spelade tillsammans med Sinfoniettan för första gången då. Jag känner några av musiker sedan tidigare och de är väldigt duktiga och inspirerande. Konserthuset tycker jag är jättefint och jag har precis börjat lära känna Västerås som stad, säger Simon-Crawford Phillips.

Han berättar om sina ambitioner för orkestern.

– Jag kommer att hitta en del nya samarbeten och nya artister att arbeta tillsammans med. Men samtidigt är den klassiska repertoaren viktig förstås. Sedan hoppas jag också på att kunna göra något för ungdomarna i Västmanland, kanske en festival eller något liknande.

Engelsmannen Simon Crawford-Phillips är gift med den svenska violinisten Malin Broman och har bott i Sverige i sex år. Han har en bred bakgrund som pianosolist, kammarmusiker och dirigent. Simon Crawford-Phillips har bland annat varit verksam vid Sveriges Radios Symfoniorkester och Dalasinfoniettan och är gästlärare på Högskolan för sång och musik i Göteborg. Han har också framträtt med artister som Pekka Kuusisto och Anne Sofie von Otter.

Nu ska han leda, utveckla och gjuta mod i en orkester som har haft en tuff period med nedläggningshot och nedskärningar.

– Jag känner till att det har varit så, men jag är inte så insatt i det som hänt. Det där ligger bakom oss nu. Jag tänker bara på musiken och musikerna och ser framåt.

Annons