Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatförändringar ger mer turbulens

Flygturer kommer att bli obekvämare i framtiden. Enligt forskare
orsakar den globala uppvärmningen mer turbulens.

Turbulens skadar hundratals passagerare varje år, dessutom skadar det flygplan till en beräknad kostnad på en miljard om året, enligt forskare. Och det kommer antagligen att bli värre i framtiden, det spår en ny studie som presenteras i tidskriften Nature Climate Change.

-Klimatförändringarna värmer inte bara upp jordens yta, de ändrar också de atmosfäriska vindarna tio kilometer upp i luften, där flygplanen färdas, säger Dr Paul Williams, vid University of Readings National Centre for Atmospheric Science, till Daily Mail.

-Det gör atmosfären mer sårbar för den instabilitet som skapar klarluftsturbulens, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Turbulensen fördubblas

Enligt studien kommer turbulensen på flyg mellan Europa och Nordamerika fördubblas till år 2050, och intensiteten öka med 10-40 procent, skriver The Guardian.

-Att omdirigera flyg för att undvika områden med starkare turbulens kan öka bränsleförbränning och kolutsläpp, samt oftare orsaka förseningar, säger Paul Williams.

Temperaturskillnaderna skälet

Jetströmmarna drivs ofta av temperaturskillnader mellan jordklotets poler och tropikerna, förklarar Williams. Klimatförändringarna värmer upp Arktis snabbare, så temperaturskillnaderna ökar. Det är vad som leder till starkare jetströmmar och alltså starkare turbulens.

De flesta skador som orsakas av turbulens på flyg beror på att passageraren inte har säkerhetsbälte och slår i huvudet när planet skakar till.