Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockorna klämtar för Biologiska Museet - stängs på obestämd tid

Ödesklockorna klämtar för Biologiska Museet i Stockholm – nu slår dess dörrar igen på obestämd tid för reparationer. Men Skansens chef John Brattmyhr är hoppfull om framtiden.

Annons

Tiden är kommen för det 124-åriga Biologiska Museet att stänga kring sina nordiska djur och naturtrogna landskap. Många har fruktat att det aldrig kommer att öppna igen.

Med demonstrationer och nystartade vänföreningar har intresset för museets öde stigit och besöksantalet fördubblats. Nu har läget också ljusnat. I somras beviljade Länsstyrelsen 500 000 kronor till en förstudie av hur byggnaden ska restaureras.

– Det är hoppfullt. Vi ska kartlägga klimatet och se över behoven. Och har vi fått pengar till förstudien är jag hoppfull om att vi ska få pengar även till renoveringen, säger Skansens chef John Brattmyhr.

Biologiska muséet på Djurgården ska stängas för renovering efter sommaren. Det är oklart när och om det öppnar för allmänheten igen. Allt ljus i den stora montern är naturligt och kommer från fönstren i taket. Målningarna på väggarna har gjorts av Bruno Liljefors.

Behoven är omfattande, bland annat finns en läcka i taket som är nödtorftigt lagad med en presenning, och hela byggnaden måste tjäras. Sammanlagt rör det sig om reparationer på minst ett par miljoner, tror John Brattmyhr.

I ljuset av stängningshotet har flera debattörer lyft museets betydelse, bland annat författaren Therese Bohman. Men trots engagemanget kommer för få besökare, påpekar John Brattmyhr. Antalet brukar ligga på strax under 120 000 per år, även om det på senare tid har stigit.

Målningarna på väggarna i Biologiska Museet har gjorts av Bruno Liljefors. Både de och djuren ska finnas kvar efter renoveringarna, enligt Skansens chef John Brattmyhr.

När museet öppnades på 1800-talet var det en världssensation, med det storskaliga dioramat som ska visa djur och fåglar i deras naturliga miljö, och landskap målade av Bruno Liljefors.

– Det ser nästan likadant ut fortfarande. Men det räcker inte. Vi vill bibehålla kärnvärdena i museet men vi måste addera något också, säger John Brattmyhr.

Skansenchefen John Brattmyhr.

Flera idéer ska nu testas för att locka nya gäster, bland annat pop up-restaurangen Biologi, ett samarbete med traktören KC Wallberg, som driver Gubbhyllan på Skansen. Den ska vara öppen för abonnerade sällskap och event. Det finns också fler ytor som är utvecklingsbara i entréplan och källaren.

Hur lång tid reparationerna kommer pågå är ännu oklart. Man måste ta antikvarisk hänsyn. Men John Brattmyhr hoppas på att bli färdig med förstudien i höst. Kommande år håller museet stängt, tror han.

– Men jag är glad över all uppmärksamhet och att stockholmarna verkar bry sig.

Fakta: Biologiska museet

Biologiska museet invigdes den 11 november 1893 av grundaren Gustaf Kolthoff. Han skapade en utställning med dioramateknik, alltså en ekologisk teater där uppstoppade djur står i återskapade nordiska miljöer. Väggmålningarna är skapade av konstnären Bruno Liljefors.

Det stänger för allmänheten den 1 september. Men visningar av utställningen och lokalen kan liksom tidigare bokas av både skolklasser och privata grupper.

Restaurang Biologi kommer att finnas som en pop-up-restaurang vissa utvalda helger.

Annons