Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klubben lyfter mot nya höjder

Sverigeeliten var på plats för bara några veckor sedan. Bastmora MK:s bana är fortfarande anonym – men ryktet börjar sprida sig i kretsarna och nu växer intresset.

Det börjar se ljusare ut för Bastmora motorcrossklubb. På bara två år har medlemsantalet ökat rejält och fler och fler letar sig nu ut till banan för att köra.

– Det är många som kommer hit. Det är mest Fagerstabor, men även folk från Surahammar, Hallstahammar, Avesta och Västerås, säger Bastmora MK:s Christian Mattsson.

Det klubben har märkt är också att yngre förmågor kommer ut och testar. Och trots att de unga kan de vara riktigt bra på att köra.

– Jag blev omkörd av en kille på 10-12 år, det var helt sjukt. Men om knattarna störs när vi kör tar vi självklart en paus. Det är många unga duktiga som kommer hit, säger föraren Rikard Andersson.

Emmily Smalsjö, som är uppväxt på banan i Bastmora, är en av få tjejer som har gått vidare i motocrosskarriären. Men hon ses ändå som en förebild. Bastmora MK:s styrelse menar att allt fler tjejer får upp intresset för motorcross.

– Ja, det är faktiskt många tjejer som kommer hit. Nu har damerna SM i motorcross, det syns på tv och växter på så sätt, säger Christian Mattsson.

Banan i Bastmora är otroligt teknisk. Det är kurvor överallt och förarna utsätts för tuffa prov hela tiden. Men det som fortfarande behöver förbättras är underhållet av banan. Eftersom det är en sandbana blir den lätt uppkörd, och den skulle behövas slätas till oftare än vad den gör.

– När vi slätar banan kommer folk hit, så enkelt är det. Vi har en hjullastare som gör det, och om det görs en gång i månaden är det okej, säger comebackande Lars Hedberg.

Det som dock uppskattas ute i Bastmora är just att alla kan köra där. Sverigeeliten kom på ett oväntat besök för några veckor sedan. Då fylldes hela banan med ungefär 20 förare som tillhör toppen i landet. Men det kan också vara helt tvärtom. Nybörjare kan också dyka upp.

– Här har man aldrig någon press på sig. Det är lätt att lära sig, även om nybörjarna kan tycka att banan är knepig i början, säger Peter Andersson.

Bastmora MK försöker nu marknadsföra sig på bredare fronter, och än så länge ser det ljust ut. Medlemsantalet har som sagt ökat stadigt de två senaste åren och Christian Mattson ser nu fram emot att klubben förmodligen ska arrangera ett inofficiellt klubbmästerskap.

– Vi hade det förra året, det var roligt. Det är över huvud taget väldigt skön stämning här. Alla kan sitta ner och surra med varandra, precis som det ska vara, säger han.