Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kökaos i Bruksvallarna – stor ilska hos åkarna efter nya stavregeln: "Hopplöst och idiotiskt"

På fredagskvällen utbröt den stora stavkön i Bruksvallarna.
Det var arga skidåkare som var tvingade att få stavarna godkända inför lördagens klassiska lopp. Flera av dem stod en timme i kön.
– Regeln är hopplös och idiotisk sa norrmannen Magnus Gense.

Detta är resultatet av Internationella skidförbundets beslut att stavarna inte får vara längre än 83 procent av åkarens längd. Syftet är att motverka stakåkning på blanka skidor i den klassiska stilen.

En av åkarna som köade var landslagets Calle Halfvarsson:

– Nu hade jag tur och slapp jag stå alltför länge i kön. Men regeln är så onödig och behövs inte. Det enda resultatet av regeln är denna kö, säger Halfvarsson, som på lördagen gör comeback efter fjolårets säsong som förstördes av sjukdomar.

Det fanns andra konkurrenter som fick köa betydligt längre:

– Det är för trist att behövs stå i nästan en timme i kö för att få stavarna godkända när man kunde varit hemma och ladda istället. Den nya regeln gör ingen nytta, sade Gustav Eriksson, tävlande för Falun-Borlänge SK.

Norrmannen Magnus Gense var riktigt arg:

– Nu har jag stått när i 50 minuter och det är en bit kvar. Regeln är hopplös och idiotisk. Bakom honom stod Sofie Björklund, tävlande för Trillevallens SK. Hon hade långt kvar till mätning. Cirka 50 minuter.

– Och jag måste stå här eftersom mina stavar måste kortas, suckade hon.

Tomas Jons från Svenska Skidförbundet mätte kroppslängd och stavar.

– Inte många berördes av värdet. Vi mätte nästan 300 stycken och det var färre än tio stycken som hade för långa stavar i går, säger Jons till SVT på lördagen.

Det var Tomas Jons, från Svenska Skidförbundet som mätte kroppslängd och stavar.

– Jag vill inte kommentera regeln. Kan bara konstatera att det varit få som fått korta av sina stavar, sade Tomas Jons.

SVT: Det var lång kö. Hur var stämningen bland åkarna?

– Längst bak vet jag inte, men där framme var det i alla fall okej. Det var bra att de kom dagen innan för att undvika stressen. Vi var tyvärr inte förberedda med dubbla stationer, för vi trodde inte att så många skule komma redan dagen innan.