Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koleran spred skräck i 1850-talets Västanfors

När kyrkoherde Seseman, skakande av skräck, skulle kasta de tre skovlarna mull över kistan stod han så långt bort han kunde från graven. Det var i Västanfors år 1853 och i graven låg den första i socknen som dött i kolera.

Där bebyggelsen slutar i Sundbybergsområdet är den största av Fagerstas tre kolerakyrkogårdar belägen. De andra finns i Onsjö och Semla.

Kolera spred stor skräck i Sverige i mitten av 1800-talet. Sjukdomen orsakar kraftiga diareer som ger svår vätske- och saltbrist och kan leda till döden inom ett dygn.

När ryktet nådde Västanfors att en ung man från socknen avlidit i kolera under en resa till Stockholm blev oron stor. Vägbommar sattes upp och sundhetspass krävdes för att hindra smittade att komma till Västanfors landvägen.

Till sjöss, som var den smittväg man fruktade mest, lät man inte några fartyg komma fram. Den annars så livliga frakttrafiken på kanalen stod stilla.

Men det hjälpte inte.

I september 1853 dog 34-årige Anders Persson Ågren av kolera och under den närmaste månaden skördade koleran ytterligare 24 offer i Västanfors, som Fagersta hette då. Det var förbjudet att begrava människor som dött i kolera på allmänna kyrkogårdar. Redan innan sjukdomen nådde Västanfors hade särskilda likbärare utsetts, uppdrag som det var svårt att få frivilliga till. Sockenstämman utsåg några fattighjon och gamla soldater till att bära de enkla kistorna.

När farsoten slog till iordningställdes de tre särskilda kolerakyrkogårdarna. Det inrättades flera sjukstugor i socknen och vårdpersonalen lyckades troligtvis rädda flera liv när man förstått hur man skulle kunna behandla sjukdomen.

På den tiden trodde många att brännvin var det enda som kunde hålla smittan borta. En gång var prästen så full att han inte kunde stå upp och hålla i begravningen. Runt Storön i sjön Aspen låg många båtar i karantän och det finns uppgifter sparade om att det söps hejdlöst bland sjömännen, i syfte att hålla koleran borta.

Begravningsplatsen i Sundbyberg blev den största. Där ligger minst elva personer i jorden. Sju begravdes i Semla, fem i Onsjö och två fick sin sista vila på annat håll. Det är oklart var de ytterligare minst fem personer som dog i kolera i Västanfors socken de närmaste åren begravdes.

Kolerakyrkogårdarna växte igen och föll så småningom i glömska. Först

1924 började några ledamöter i kyrkorådet prata om inhägnader som de sett i skogarna då de var barn. Det var svårt att hitta de helt ovårdade gravplatserna ute i den täta skogsterrängen. Men 1927 hade hembygdsforskaren Carl Åkerberg tillsammans med kyrkvärdarna Jakob Jakobsson och H. Rabenius efter tålmodigt sökande funnit alla tre.

Kyrkorådet ordnade så att de rustades upp och inhägnades med två tum tjock stålvajer från Fagersta bruk. På varje kyrkogård restes en minnessten med inskription. 1933 invigdes de med att namnen på de begravda lästes upp, det sjöngs psalmer och lades ned kransar från församlingen.

Men under krigsåren glömdes de åter bort och det var först på 1970-talet som de kom på tal igen. Västanfors kyrkoråds ordförande Folke Thorn tog då initiativ till att rusta upp dem ännu en gång.

Carl Åkerberg var säker på att dessa personer ligger begravda på kolerakyrkogårdarna i Fagersta.

I Sundbyberg: Anders Persson Ågren, som var 34 år då han avled i kolera, Johan Springfelt, 54 år, Johan Dahlström, 18 år, Gudmund Gudmundsson, 32 år, Anders Gustaf Andersson, 32 år, Jan Nilsson-Scherp, 36 år, Karl Gustaf Gäfvert, 33 år, Maja-Stina Andersdotter, 37 år, Jan Erik Frisk, 44 år, Anna Bergstedt, 44 år, Stina Berggren, 52 år.

I Semla: Erik Gustaf Gäfvert, 11 år, Jan Erik Söderström, 31 år, Sara Ersdotter, 74 år, Anders Gäfvert, 48 år, Helena Erika Meijer, 8 år, Karl August Holst, 10 år, Jan Fredrik Gäfvert, 41 år.

I Onsjö: Anders Vestholm, 47 år, Anna Stina Andersdotter, 49 år, Anna Persdotter, 56 år, en tvåårig son till Per Larsson, samtJan Erik Vesterlund, 33 år.