Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommersialisera inte kultur och idrott

Annons

Norberg. Just nu pågår omorganiseringar av flera förvaltningsområden inom Norbergs kommun. Kultur-, idrotts- och fritidsutskottet ska läggas ner och kommunen lämnar även samarbetsorganet Tillväxtgruppen för att sköta dessa frågor på egen hand.

Socialdemokraterna har nu föreslagit att alla dessa frågor ska behandlas i ett nytt utskott för demokrati- och utvecklingsfrågor och fick på senaste kommunstyrelsemötet även med sig PNF och SD.

I Vänsterpartiet ställer vi oss starkt kritiska till detta upplägg då vi ser en risk att det ena kommer att få stryka på foten för det andra.

Visst kan kultur och idrott skapa tillväxt, det har vi flera goda lokala exempel på med exempelvis Norbergfestivalen och Engelbrektsloppet. Men detta är inte syftet och bör heller inte vara målet för sådan verksamhet.

Kommunens arbete med kultur och idrott ska syfta till att främja ideella föreningars verksamhet och individers personliga utveckling, medan tillväxtfrågor handlar om att stimulera de kommersiella näringarna.

När kulturen kommersialiseras försvinner genast en del av dess frihet, för i ett kommersiellt tänkande ingår alltid att tilltala så många som möjligt.

Om en kommunal tjänsteman lanserat idén om en festival med internationella artister som spelar industritechno hade kommunstyrelsen förmodligen ställt sig skeptisk till att detta vore en bra prioritering ur tillväxtsynpunkt.

Det vore i så fall ingen konstig reaktion utifrån det perspektivet, för kulturdriven tillväxt tillhör inte någon av de vanligaste sätten att jobba på och gissningsvis är de flesta ledamöter inte särskilt insatta i industritechno.

Men då hade vi i så fall inte heller fått någon Norbergsfestival som en helg om året lockar ungefär 1 000 tillresta besökare.

Jon Ashbourne, Pratima Åslund, Kent Persson, Lisa Bäckman, Jimmy Koivisto, Nancy Ibarra, Henrik Dömstedt, Fredrik Johansson

Fullmäktigegruppen Vänsterpartiet Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons