Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen snodde fyra lyktstolpar

Raserad vägbelysning. I det svar jag fick från NVK-chefen Harold Nilsson den 17 januari var det inte många rader som stämde med sanningen.

För den oinvigde i ärendet kan det låta som ett korrekt beslut, men det är inte sant som han skriver, förutom de sista raderna i svaret att jag haft telefonkontakt med Per Viklund. Jag ringde Per och frågade varför stolparna togs bort, som svar fick jag att elledningarna var bristfälliga mellan de fyra stolparna.

Harold Nilsson hänvisar till att det blir för stor belastning för vägföreningens anläggning att koppla in de fyra.

Nu till sanningen. För några år sedan blev vi tvingade av kommunen och likvärdiga organisationer att bilda vägförening mot vår vilja. Några månader efter att vägföreningen bildats dök en grävmaskin upp på det aktuella stolpområdet. Jag frågade grabbarna vad som var i görningen, de var ute för att koppla bort elförsörjningen till de fyra stolparna från riksväg 66 mot Aspatorp från Trafikverkets belysningsnät, fick jag till svar.

Så det var alltså Trafikverkets stolpar, inte kommunens.

Jag tyckte att det var synd att det skulle bli mörkt vid infarten till Aspatorp där vi bott i över 40 år. Och på senare tid har det också flyttat hit många barnfamiljer. Men grabbarna var reko, de grävde ned en elkabel och kopplade ihop den med vägföreningens belysningsnät samt vidare till Trafikverkets fyra stolpar som de lämnade kvar åt vägföreningen, som nu blev intakt igen, som nu blev införlivade med vägföreningens eget belysningsnät, en väldigt bra lösning och allt fungerar bra. Det var antagligen Trafikverket som utförde arbetet.

Nu är vi fria från både Trafikverket och kommunen. För ingen av de båda institutionerna verkar vilja ha något med oss att göra. Förutom kommunen i ett fall, det är när det gäller kommunalskatten, då är vi fullvärdiga medlemmar.

I mitten av 2013 hände det som jag är mycket förvånad över, kommunen ryckte ut till Aspatorp, klippte av den nyinstallerade matarledningen från vägföreningens belysningsnät, slet upp de fyra belysningsstolparna, som tillhör vår vägförening och lämnade byn. Jag kan inte i mitt innersta förstå hur ni tänker.

Nu är det upp till de styrande herrarna i kommunen att återställa den raserade vägbelysningen i ursprungligt skick inom en snar framtid. Det hade inte kostat oss skattebetalare en krona om den fått vara i dåvarande skick. Men nu kommer det att kosta.

Jag tycker att man skall hantera skattebetalarnas pengar på ett bättre sätt. Det är hög tid att återinföra tjänstemannaansvaret igen, så det blir bättre ordning i kommuner, stat och landsting.

Aspatorp

LarsErik Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel