Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikt om makten i Skinnskatteberg

Ett politiskt bråk har blossat upp i Skinnskatteberg. Alliansen anklagar nu de rödgröna partierna för att medvetet sprida desinformation. "Jag förstår inte", svarar Lars Andersson (S).

Annons
Lars Andersson (S) och Carina Sándor (FP).

Skinnskatteberg. Vem som ska styra Skinnskattebergs kommun är ännu höljt i dunkel.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet meddelade i veckan att de har ingått en valteknisk samverkan för valet av ordförande i kommunfullmäktige, kommunalråd och övriga nämnder.

De rödgröna har 15 mandat ihop, men de får ingen egen majoritet i fullmäktige. Tanken från rödgrönt håll är att få igenom sina förslag genom att Alliansen - Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna - ska lägga ned sina röster. Allianspartierna innehar 14 mandat.

- Vi har en ganska exakt likadan situation som den i riksdagen. När Stefan Löfven valdes till statsminister då lade Alliansen ned sina röster och det gjorde man för att man är ett mindre block än de rödgröna, exakt så är det också i Skinnskatteberg, säger kommunalrådet Lars Andersson (S).

Till Sveriges radio har Alliansens ledare Carina Sándor (FP), sagt att hennes block inte tänker göra så. I stället kommer Alliansen lägga fram sina förslag.

- Sedan blir det omröstning i fullmäktige och så får vi se var det landar, sade Carina Sándor till SR P4 Västmanland på torsdagen.

Det skulle innebära att Sverigedemokraterna, som har 2 mandat, kan avgöra vem som ska styra kommunen.

Lars Andersson är kritisk till det Carina Sándor sagt.

- Jag ser det som att Carina Sándor kallt räknar med att få stöd av Sverigedemokraterna, säger han.

Lars Andersson vill inte ge SD något inflytande eftersom han menar att det i grunden är ett främlingsfientligt parti.

Carina Sándor har skickat ett mejl till Fagersta-Posten som är undertecknat med ”Alliansen”. Där står bland annat följande:

"Vi i alliansen har aldrig sagt att vi ska eller kommer samarbeta med SD. Vi har förstått att S, V och MP sprider desinformation kring just samarbetsfrågan, dvs. avsiktligen förvränger det som har sagts i radion och påstår att vi ska samarbeta med SD. Detta är helt fel!"

”För oss är det alliansen som gäller och till skillnad från de röd-gröna har vi en gemensam politik för mandatperioden, vi har har gått till val på ett gemensamt program."

Lars Andersson tycker att alliansens påstående är märkligt och han kan inte förstå vad desinformationen skulle bestå i.

Sverigedemokraten Petri Ojala, ledamot i fullmäktige i Skinnskatteberg, säger att inget av de två blocken har kontaktat honom. I nuläget vill han inte lämna besked om vem SD kommer att stödja.

- Det är inget vi kommer att berätta nu, utan det får de se sen.

- Sen vill vi föra vår politik, vi vill inte vara någon ja-sägare till något block, tillägger han.

Petri Ojala menar att SD inte alls är ett främlingsfientligt parti.

Annons