Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konkurrensen hindrar inte Mon sai

Trots att de är nya i branschen har killarna i bandet Mon sai redan lyckats leta sig in på Spotify för att konkurrera med indievärlden.

– Det är de första jag producerat som jag är stolt över, berättar sångaren och låtskrivaren Simon Kilström, som är uppvuxen i Vad.

Tystnaden omger Tolvsbo. Mörkret omsluter den täta skogen och ett lätt regn faller sakta från skyn. I en stuga vid grusvägens slut sitter Simon Kilström med gitarren knäet, skickligt spelandes en egenkomponerad melodi. Det var här allting började. En sommarkväll i juni, då han med vännerna Amadeus Rudolfsson, från Hallstahammar, och Fredrik Liljeqvist, från Fagersta, repade ihop vad som kom att bli Mon sai:s första låtar.

De har lyckats hitta ett utmärkande sound, Mon sai. Med stämmor till drömska melodier får de tankarna att vandra till sena sommarnätter. Melodierna arbetar de fram tillsammans. Men inspirationen, den kommer inte på beställning.

– Ibland dyker en melodi upp i huvudet precis innan jag somnar, då brukar jag viska in den på telefonen, skrattar Simon.

Simon berättar att det är han som skrivit texterna. Kreativiteten kommer med olika faser i livet. Som sorgen när hans mormor dog, eller lyckan när han träffade sin flickvän. Leendet sprider sig över hans ansikte när han förklarar att låten ”Zilda” är skriven till just henne. De flesta texterna är nämligen inspirerade från verkligheten.

– Någon gång hoppas man kunna skriva textraden alla kan relatera till, säger han.

För det är viktigt det där, att musiken ska inspirera och få människor att göra låtarna till sina egna, förklarar Simon.

Det var i tredje året på estetprogrammet i Fagersta som han kom på att det var musiken han ville satsa på.

– Det är ju en pojkdröm som alla har haft. Att stå på scen är det roligaste som finns, ler Simon.

Trots att det finns många indieband runtom i Sverige oroas han inte över konkurrensen. Det finns mycket bra där ute, men det finns mycket dåligt också som ändå lyckats få skivkontrakt – den tanken motiverar honom. För allt som krävs är ju bara några sekunder i rampljuset framför rätt person.

– Om man jobbar hårt och visar att man vill, så kommer någon därute förhoppningsvis att förstå det med.

Genom bekanta har killarna lyckats få sina låtar hörda av musikscouter från både Sony Music Entertainment och Universal Music – två av världens största skivbolag.

– De gav oss feedback och det mesta var faktiskt positivt.

Då Amadeus bor i Växjö, Fredrik i Stockholm och Simon i Göteborg så blir det inte precis några repetitioner i veckan. Men Simon bekymras inte, de är trygga med varandra och vana musiker.

– För att ett band ska vara stabilt så krävs det att man har en riktigt bra trummis, och Fredrik är ju ett geni.

De har hittills spelat två gånger framför publik och nu längtar de efter att få komma ut på scenen igen under våren för att göra vad de alla brinner för – att spela musik.