Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Éva Mag får Åke Andréns stipendium på en halv miljon kronor

Videokonstnären och skulptören Éva Mag tilldelas Åke Andréns konststipendium på 500 000 kronor. Hon får det för sin "visshet om livets skörhet", som uttrycks i både lergestalter och textila verk.

Annons

Hon har skildrat fysiska tillstånd och kroppens sårbarhet, i figurer av tyg och lera. Nu får Éva Mag ett av Sveriges största konstnärsstipendium, som tilldelas en lovande, ung konstnär.

Juryns motivering lyder: "Hennes visuellt uttrycksfulla verk fokuserar bland annat på tillvarons fragmentarisering, latenta övergrepp, på kroppslighet, fysisk materialitet, livets skörhet och på människans förhållande till samhällets sociala och politiska strukturer."

– Jag är jätteglad förstås. Det är helt otroligt och känns genast lite tryggare, säger Éva Mag och håller med om beskrivningen av sin konst:

– Textilen har en skörhet och det finns något fint i att den möter leran i all sin smuts. När man kombinerar materialen uppstår något nytt.

Åke Andrén-stipendiet har delats ut fem gånger tidigare. Vad konstnärerna gör med summan bestämmer de själva. Éva Mag vet redan vad hon tänker investera i: sitt arbete. I höst följer en stor utställning på Waldemarsudde.

Årets jury består av Ebba Matz, konstnär, Karin Sidén, museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde och Ann-Sofie Noring, vice museichef vid Moderna Muséet i Stockholm.

Fakta: Tidigare stipendiater

Åke Andrén-stipendiet började delas ut 2012. Stiftelsen bakom priset bildades genom en donation av bankdirektören Åke Andrén och hans sambo Ingrid Söderkvist. Det är ett av konstvärldens största stipendier.

2012 – Carl Hammuod, 2013 – Stina Rosenberg, 2014 – Alexandra Kucharska, 2015 – Johannes Heldén, 2016 – Oskar Korsàr

Annons