Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flaggstångskonst kan vara plagiat

Den krökta flaggstången på Sergels torg i Stockholm misstänks vara ett plagiat, skriver SVT:s "Kulturnyheterna".

Annons

Flera konstkritiker påpekar att Mattias Norströms konstverk "Du gamla du fria" liknar ett verk av den isländska konstnären Eva Isleífsdottír. 2008 hissade hon en isländsk flagga på en slokande flaggstång för att kommentera landets finanskris.

I Dagens Nyheter skriver Birgitta Rubin att Norströms verk är "besvärande likt" och "Kulturnyheternas" konstkritiker Dennis Dahlqvist förutsätter att den svenska konstnären sett flaggstången från 2008.

Kulturhuset Stadsteatern ställer ut konstnären Mattias Norströms omtalade konstverk Du gamla, du fria på Sergels torg. Konstverket föreställer en slokande flaggstång med den svenska flagga hängande upp och ner.

Men Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall i Stockholm, tror inte att Mattias Norström har snott idén medvetet och menar att plagiatmisstankarna inte är något man behöver hetsa upp sig över.

– Inget är ju nytt under solen i konstens värld. När man väl börjar skrapa på ytan brukar man ju hitta någon liknande grej någonstans. Det är väldigt sällan jag ser konst som är absolut nydanande. Han kan ju ha sett den andra flaggan flimra förbi i något sammanhang, glömt bort det och så har den stannat kvar i huvudet och så gör han omedvetet sin variant, säger han till TT.

Till DN säger Mattias Norström att han aldrig har sett det isländska verket tidigare samt att om Isleífsdottírs flaggstångskonst varit känt skulle "Du gamla du fria" ha ifrågasatts redan förra året då det visades i Göteborg.

Själv säger Eva Isleífsdottír att konstverket på Sergels torg inte är ett plagiat.

– Jag är helt lugn med det. Jag tror definitivt inte att det är ett plagiat, inte alls. Jag använder många universella symboler som finns överallt i vardagen, säger hon till Sveriges Radios "Kulturnytt". Henrik Montgome

Annons