Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prover säkrade från Salvador Dalí

Den excentriske konstnären Salvador Dalís kvarlevor ska dna-testas. Orsaken är att en spansk spådam hävdar att surrealisten haft en affär med hennes mamma.

Annons

En kista bärs in till museet Teatro Museo Dalí i Figueres i Spanien. Konstnären Salvador Dalís kvarlevor, som är begravda i en krypta, ska nu dna-testas.

Den 61-åriga Pilar Abel uppger att Dalí hade ett förhållande med mamman när hon jobbade som hembiträde hos Dalís grannar. Detta ska ha skett då konstnären var gift med Gala Dalí, som han inte fick några barn ihop med.

En talesperson för domstolen i Figueres säger att experter lyckats säkra biologiska prover från Dalís kvarlevor 27 år efter det att han balsamerats, enligt AP.

Om Dalí faktiskt skulle vara pappan innebär det att Pilar Abel har rätt till en fjärdedel av hans kvarlåtenskap – en rejäl slant då Dalí är en av historiens högst aktade, och högst värderade, konstnärer.

Efter flera års tvist beslutade en domstol i juni att graven skulle öppnas, trots att Dalís minnesfond in i det sista försökt överklaga beslutet. Experter kommer att ta dna-prover från ben eller tänder som sedan skickas till Madrid för att jämföras med ett salivprov från Pilar Abel.

Surrealisten Salvador Dalí avled 1989 vid 84 års ålder. Han är begravd i en krypta under museet Teatro Museo Dalí i Figueres. Sin egendom donerade han till spanska staten.

Annons