Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rör från oljeplattformar blir jättevågor vid årets Venedigbiennal

Norska Siri Aurdal, 80 år, är en av sex konstnärer i den Nordiska paviljongen på årets Venedigbiennal.
Den samnordiska utställningen ska bland annat återupprätta konstnärskap som förtjänar en större publik.

Annons

Siri Aurdal använde samma PVC-plaströr som tagits fram till de norska oljeplattformarna när hon en gång konstruerade sitt modulbaserade skulpturverk.

Till Venedigbiennalen har hon både återupplivat och byggt vidare på sina moduler. "Onda volante" eller "Flying wave" som nu visas i den Nordiska paviljongen är hennes första omformulering av verket på över 30 år, berättar utställningens kurator, Mats Stjernstedt.

Bakom träden, som tillhör själva paviljongsbyggnaden, syns Siri Aurdals

Redan före biennalens officiella invigning på lördag har den vågformade jätteskulpturen väckt uppmärksamhet.

– Vad som är banbrytande är att hon skapade ett skulptursystem som gick att bygga om, i den bemärkelsen är det oändligt. Hon är en stor och viktig nordisk konstnär, men till alldeles nyligen okänd även för det norska konstlivet.

Svenska Charlotte Johannesson är paviljongens andra grand old lady. I grunden textilkonstnär blev hon en av de första konstnärerna som använde datorer i sin konst. Till Venedigbiennalen har Mats Stjernstedt och projektledaren Matilda Olof-Orsi lyckats återskapa några av hennes bilder som i decennier suttit fast i föråldrade disketter som inte längre gick att använda. Nu visas de på plattskärmar.

– Konstnären återser dem för första gången på många år, berättar Mats Stjernstedt.

Charlotte Johannessons digitala bilder har återuppväckts från disketter med föråldrad formatering.

Nordiska paviljongen återgår från och med årets biennal till samnordiska utställningar, i år med en svensk kurator som har försökt behålla de intressen och strategier som styrt hans arbete på Kunstnernes hus i Oslo och nu som ny chef på Malmö konsthall.

Nygjord konst finns också: svenska Nina Canell har platsgjutit en skulptur i naturgummi som kommer att ändra form och kollapsa under biennalens gång. "Mirrored", som utställningen heter, rymmer också politiska intressen, betonar Stjernstedt, vilket kanske blir allra tydligast i Jumana Mannas verk. Den palestinska konstnären har gått på Konstakademien i Oslo och gjort ett verk om terrorattentatet mot regeringsbyggnaden Høyblokka i Oslo 2011.

För Mats Stjernstedt är det självklart att inkludera det i den Nordiska paviljongen.

– Det är något intressent med en palestinsk konstnär som arbetar med – och kommenterar – norsk politisk historia.

Finland representeras av filmkonstnärerna Pasi "Sleeping" Myllymäki och Mika Taatilla.

Fakta: Venedigbiennalen

Venedigbiennalen är en internationell utställning för samtidskonst, ibland lite raljant kallad för konstens OS eftersom de nationella paviljongerna bedöms av en jury som korar biennalen bästa paviljong. Årets biennal är den 57:e.V

id sidan av de nationella paviljongerna visas också en internationell utställning vars verk den här gången är uttagna av den franska kuratorn Christine Marcel, till vardags chef på Centre Pompidou i Paris.

120 konstnärer medverkar i den internationella utställningen "Viva arte viva", dock ingen svensk.Årets biennal pågår 13 maj till 26 november.

Annons