Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstens dag firas i elektronisk sfär

Fagerstabördige Robin Smeds Mattila och hans partner Jin Mustafa, i duon Karabsan Drane, är klara för helgens musikeventet P2 Art’s Birthday Party.

Annons
Robin Smeds Mattila i duon Karabasan Drane ska spela på P2 Art’s Birthday Party i kväll.

Utöver Robin Smeds Mattilas brödjobb som boendestödjare är musik hans passion.

– Jag varvar min tid med diverse kulturjobb, exempelvis som grafisk designer, konsertarrangör och inom det musikaliska föreningslivet på dels kultinstitutionen Fylkingen i Stockholm och dels kanske framförallt som medarrangör till Norbergfestival, för fjärde året i rad, säger han.

Med sitt soloprojekt som elektronmusiker, Human Rays, har Robin Smeds Mattila spelat på diverse klubbar och däribland Norbergfestival.

– De senaste två åren har jag jobbat med mitt soloprojekt Human Rays som rör sig mellan flera olika stilar inom den elektroniska sfären, det kan bli alltifrån industriell techno till abstrakta ljudlandskap och improviserat oljud.

Han berättar att en av poängerna är att försöka dra nytta av begränsningen som det innebär att bara använda begagnade hårdvarusynthar och liknande utrustning och helt skippa datorn som instrument.

– Förra året startade jag och min flickvän Jin Mustafa även duon Karabasan Drane, där vi inspireras av saker som gamla sjuttiotalsskräckfilmer och nedsaktade vinylskivor och försöker skapa mystisk, drömlik dansmusik som är för långsam för att dansa till men i stället tar med lyssnaren på en hypnotisk ljudvandring, säger han.

I kväll ska duon medverka på P2 Art’s Birthday Party på en av scenerna som Norbergfestival håller i.

– Det ska så klart bli väldigt roligt, dels att spela men även eftersom Norbergfestival håller i en av scenerna och har, förutom oss, bokat ryska Machine Woman, Mats Erlandsson, Mai Nestor och Johan Östman. Det är ett riktigt supergäng och det lär bli en perfekt blandning av minnesvärda konserter och ett röjigt dansgolv.

P2 Art’s Birthday Party

Den 17 januari 1963 deklarerade den franske Fluxus-konstnären Robert Filliou att konsten föddes en miljon år tidigare när någon tappade en svamp i en hink med vatten.

På så sätt blev den 17 januari Konstens födelsedag eller Art’s Birthday som P2 väljer att kalla det.

Den 22-23 januari firas Konstens dag på Södra Teatern i Stockholm med flera elektronmusiker och artister på fyra scener varav Norbergfestival håller i en av dem.

P2 Art’s Birthday Party arrangeras av Sveriges Radio P2 i samarbete med Elektronmusikstudion och Södra Teatern.

Fri entré och åldersgräns från 20 år.

Annons