Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vardagsslarvet som gör att vattenskador i kök är fler än de i badrum

Vattenskada i köket är i dag mer vanligt än i badrummen i villor. Enkla åtgärder kan ha betydelse för om du ska få ut så mycket som möjligt på din hemförsäkring.

Annons

Var tredje vattenskada uppstår i köket enligt Länsförsäkringar Bergslagen.

– Branschreglerna har skärpt. Badrummen renoveras enligt stränga krav och kök som byggs nya eller renoveras efter 2010 behöver också ha fuktskydd under diskbänken och kyl och frys, säger Jonas Eldh, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Bergslagen.

En anledning till att vattenskador i kök är vanligare nu beror på flera saker.

– Många kök har mer öppna ytor, de designas annorlunda och vi har fler saker i köket som kräver tillkopplat vatten så som ångmaskiner, säger Jonas Eldh.

Jonas Eldh har installerat ett vattenlarm i diskbänksskåpet åt köpingsbon Seppo Laine.

Enligt försäkringsbolagets undersökning av 1724 besiktade kök i Västmanlands län, Örebro län och Heby kommmun så saknade 75 procent fuktskydd under vattenkopplingarna i diskbänksskåpet och 68 procent under kyl och frys.

Bbl/AT är med på en besiktning av ett kök i Köping, även i detta saknas fuktskydd på just de områdena.

– Vi flyttade in för tio år sen och det var då köket renoverades. Jag är noga med säkerhetsventiler och stänger alltid av huvudkranen till vattnet om vi reser bort, säger villaägaren Seppo Laine.

Eftersom köket är renoverat innan reglerna skärptes 2010 så måste inte fuktskydd finnas, förutom under diskmaskinen.

– Det här kan alltså göra skillnad vilken ersättning vi betalar ut vid en vattenskada. Med enkla medel som är billiga kan du själv upptäcka en vattenskada. Vi säljer vattenlarm som har sensorer som känner av om de blir blött och då tjuter det, säger Jonas.

Han är ute och gör besiktningar av villor och tittar på fuktförebyggande åtgärder och byggnadstekniskt.

– Hos fyra till fem procent av de jag besöker har en pågående vattenskada utan och veta om det. Det kan vara att villägaren inte dragit ut och tittat under kyl, frys på länge. Det kan vara i skåp där man bara slängt in flaskor och burkar som de sköljt ur med vatten och så ligger de och droppar inne i skåpet.

Det finns även en brandrisk när det samlas damm under kyl/frys.

– Kondensatorer har jättelätt för att börja brinna. Dräneringsrör och liknande sätts igen och kondensvatten rinner ut på fel ställe. Om villaägaren då har en plastbalja under så rinner det ut i framkant och då får husägaren koll på det också, säger Jonas.

Ett vattenlarm med sensorer som larmar när de blir blöta. Det hjälper villägaren att upptäcka vattenskada eller en droppande ledning/koppling.

Seppo är rädd för att drabbas av en vattenskada fast det aldrig hänt honom.

– I gamla hus från 70-talet som det jag bor i vet jag att det kan vara gamla rör som kan spricka eller de börjar droppa och så är vattenskadan där. Jag drömmer mardrömmar om det.

Jonas Eldh säger att bästa försäkringen är fuktskydd som är som plastbaljor som läggs under diskbänksskåp och kyl/frys och vattenfelsbrytare.

– Vattenfelsbrytare sköter hela husets tappvatten och lär sig den normala vattenförbrukningen. Duschar du längre än normalt larmar den och då måste du aktivt visa att du är hemma och kan vrida på kranen. Efter tre varningar stänger den av allt vatten. Den trycktestar sig själv och skyddar även mot droppläckage.

Jonas Eldh inpekterar bland annat kök och arbetar med förebyggande åtgärder. Under diskbänken och kyl och frys är ytor där vattenskador kan vara svåra för en provatperson att upptäcka.

Jonas möter olika kunskaper hos kunder när han gör besiktningar.

– Flera stycken känner inte till att de ska stänga av vattenventilen till diskmaskinen när de diskat färdigt och flera jag möter vet inte ens var huvudkranen sitter.

I Seppo Laines kök ansåg Jonas Eldh att det behövdes fuktskydd under diskbänksskåpet och kyl/frys. Han installerade även in en vattenvarnare under diskbänken.

– Jag känner mig tryggare, det var jättebra information. Nu ska jag köpa fuktskydd. Jag har lite hum om vad man bör tänka på, men ibland blir det inte gjort. Jag försöker hänga med i det senaste i branschen genom att titta på Youtube, säger Seppo.

----------------------------------------------

Nu har BBLAT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare - och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera BBLAT:s nya app här.