Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg i Kolsva igen – "Flera såg den med en katt i munnen"

På onsdagen såg flera personer i Kolsva en varg som hade en död katt i munnen. Länsstyrelsen misstänker att det är samma varg som dödade en hund i trakten för drygt en månad sedan.

Annons

En varg har synts till i Kolsva på onsdagen och misstänks ha dödat en katt. (Vargen på bilden är fotograferad på Skansen).

Jaktjournalen har rapporterat att en varg syntes i Kolsva på onsdagseftermiddagen, efter att den troligen hade dödat en katt.

Sofia Sollenberg, vilthandläggare vid länsstyrelsen, bekräftar uppgifterna.

– Ett flertal personer har sett vargen med katten i munnen. Den var död, säger hon.

Katten har inte hittats. Länsstyrelsen har inte heller fått kontakt med ägaren.

För drygt en månad sedan bet en varg ihäl en hund i en trädgård i Kolsva. Länsstyrelsen utesluter inte att det kan röra sig om samma individ.

– Man kan misstänka det, säger Sofia Sollenberg.

Hon berättar vidare att det i så fall rör sig om en ung varg som tillhör Kölstareviret. Länsstyrelsen har varit på plats i Kolsva både på onsdagskvällen och på torsdagsförmiddagen för att försöka lokalisera vargen.

– I dag (torsdag) har vi inte fått in några observationer på vargen. Vi följer det här noga och dokumenterar allting. Vi vill gärna att man fotograferar vargen om man ser den.

Kan det bli aktuellt med skyddsjakt?

– Det är ett tänkbart scenario, säger Sofia Sollenberg.

Hon tillägger dock att det behövs mer information innan ett sådant beslut kan fattas.

Även år 2012 rapporterade Kolsvabor att en varg tog katter i området.

Statistik – så vanligt är det med vargattacker på husdjur:

Det finns ingen statistik på hur vanligt det är att katter dödas av rovdjur. Vad gäller hundar, däremot, rör det sig om mellan 5-20 som dödas eller skadas av varg årligen (17 år 2015), enligt Agrias statistik. Siffran gäller endast hundar som varit försäkrade hos Agria – vilket innebär att den egentliga siffran kan vara högre. Enligt Svensk Jakt rör det sig snarare om 178. Vanligaste dödsorsaken för hundar som varit försäkrade hos Agria är trafiken. Vildsvin skadar också ett stort antal hundar (95 stycken år 2015).

Läs också: Hund i Kolsva ihjälbiten – polisen har skrivit anmälan om vargangrepp

Läs också [+]: Vargen tog hunden trots att ägaren var med

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Kontakta oss här, skicka sms/mms till 72021, inled meddelandet med "BBLAT" eller mejla [email protected]

Annons