Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Korv från Kallmora slår knock

I Kallmora vid Kärrgruvan smids planer på en delikatesskorv som ska sätta Norberg på kartan. Under korvfestivalen i Stockholm fick Kallmoraknocken entusiastisk respons.

Under korvmässan i Stockholm i mitten av mars stannade många av korvkonnässörerna till vid Wermdö Delikatessers bord. Där satt Anders Axfeldt och Johan Räms med smakprover på deras korv.

– Vi kallar den Kallmoraknocken. På mässan sa vi också att det var Kallmoras kallrökta Kanalkorv, säger Anders Axfeldt.

Korven blev väldigt uppskattad, mycket på grund av att den var en av få kallrökta korvar på mässan, berättar de.

Men hur kommer det sig att sådan korvkonst finns i Kallmora? Och kommer fler ta del av den?

Christer Israelsson växte upp i Kallmora och flyttade därifrån på 60-talet. 1996 startade han Wermdö Delikatesser i Värmdö tillsammans med frun Inger och företagets korvar säljs i flera livsmedelsaffärer i Stockholmsområdet.

Kontakten har han hållit med Anders Axfeldt, Johan Rens och alla andra i Kallmora på evenemang som Kanaldagen, ärtsoppans dag och den årliga kräftskivan.

På träffarna växte idén om en lokal korv.

Alla har de en relation till att röka mat. Korvarna Wermdö Delikatesser gör kommer ur recept från Christers mormors gamla husmorsbok från 1912.

Johan Räms har på sin gård byggt en snillrik konstruktion som automatiskt kallröker mat under flera dygn. Den behöver bara matas med alspån. Och Anders Axfeldt har nio kor samt ett antal kalvar och ungdjur.

– De betar nere vid kanalen och jag använder inget kraftfoder. Jag föder upp dem på samma sätt som min far gjorde, säger Anders Axfeldt.

Korven är en salami förklarar Johan Räms. Den består av nötkött från Anders Axfeldt och fläskkött från Landerstedts. Korven har legat i kryddlag en vecka, sen torkat ett dygn för att därefter rökas i en vecka hemma hos Johan.

– Sen tycker jag att den ska torka i en månad, säger Johan Räms.

Att förutsättningarna finns för att göra en unik korv är de överens om. Men de har ännu inga konkreta planer på att göra en kommersiell produkt.

– Vi har bestämt oss för att gå vidare med den här korven. Exakt på vilket sätt har vi inte bestämt ännu. Responsen vi fick på mässan gör att vi vill fortsätta, säger Emma Israelsson, som är andra generationen Israelsson och har hand om försäljning i företaget.

– Det är här man växt upp och det vill man slå ett slag för. Norberg är inte bara Frida Hansdotter, flyktingmottagande och Engelbrektslopp utan nu även en kanalkorv, säger Christer Israelsson.

Kall- och varmrökning

Människor har rökt mat sedan stenåldern då det upptäcktes att rökt mat inte bara smakade annorlunda utan också höll längre.

I huvudsak finns det två sätt att röka mat. Varm- eller kallrökning.

Vid varmrökning ska temperaturen ligga på cirka 70 till 90 grader. Vid varmrökning tillagas maten och det går på några timmar beroende på vad som röks.

Kallrökning sker vid lägre temperaturer, 15 till 30 grader, och är framförallt en konserveringsmetod. Kallrökning tar mycket längre tid än varmrökning.

Källa: alternativ.nu