Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kraftiga hyreshöjningar i Norberg

Norbergarna får i år bland de kraftigaste hyreshöjningarna i landet, procentuellt sett. Kommunens låga hyror ska nu smygas uppåt.

Norbergs kommunala bostadsbestånd hamnade i år på en åttondeplats bland landets högsta hyreshöjningar. I snitt höjs de kommunala hyrorna med 1, 9 procent, i Norberg med 3,1.

– Att procentsatsen blir så pass hög hänger ihop med låga hyror, säger Harold Nilsson, förbundschef på NVK.

Norberg har näst Skinnskatteberg länets lägsta hyror. Nu ska de smygas uppåt, enligt Nilsson.

– Vi försöker höja lite mer än andra för att närma oss den genomsnittliga nivån.

Hyresgästföreningens ordförande Roland Ax är inte direkt missnöjd med förhandlingarna.

– All hyreshöjning är man besviken över men det måste de ta ut för att överleva, så länge taxorna är så höga, menar han.

Och det är främst till de fasta kostnaderna för vatten, avlopp, el och fjärrvärme som höjningen kommer att gå åt. Åt renoveringar blir inte många ören över. Roland Ax anser att kommunen måste gå in med pengar.

– Det tycker jag är helt rätt. Underhållet är eftersatt så otroligt. Det är en tickande bomb det här.

Harold Nilsson håller med om att det är eftersatt men menar att kommunen inte har råd.

– Ska man göra stora underhåll så måste man ta ut det på hyran. Det mäktar inte våra hyresgäster med och därför kan vi inte heller göra de renoveringar som vi önskar, säger Harold Nilsson.